Защо не трябва да караме със зимни гуми през лятото


17
мар.
2021

За всички, за които са важни безопасността и най-вече качеството на гумите, с които шофират, първото покачване на температурите през пролетта е ясен индикатор, че е време сериозно да се обмисли смяна на зимните гуми с летни.

Независимо че законовите разпоредби не я изискват, причините за смяната са многобройни. Освен по-добрaта управляемост и сцепление с асфалта, които летните гуми осигуряват, те са създадени от материал, който им позволява да издържат на много високи температури на въздуха и на нагрятата от слънцето пътна настилка. От друга страна, материалът, използван за зимните гуми, е такъв, че високите температури ще ги повредят трайно, разкрива Лука Шировник, ръководител на техническото обслужване на клиенти в Continental Tires за Югоизточна Европа.

„Зимните гуми са изработени от високотехнологични материали, които са проектирани за отлично поведение при ниски температури. Високите температури имат много неблагоприятен ефект върху по-меките материали, от които е изработена зимната гума, и това се отразява върху много по-голямата степен на износване на профила на протектора, като след продължително използване на зимни гуми материалът на протектора започва да се разкъсва по време на сезона. Отделни части от профилните блокове, особено зимните ламели, често се разкъсват, като това допълнително намалява живота на гумата. Последиците са, че гумата вече не осигурява толкова добра управляемост и осигурява по-лошо сцепление. Ето защо не се препоръчва шофиране със зимни гуми през летния сезон“, споделя Лука Шировник.

Лука Шировник

В допълнение към всичко това е много важно да следите температурите на открито и да разпознавате подходящия момент за смяна.

„Границата на температурата на открито, която разделя условията на пътя на зимни и летни, е около 7 градуса по Целзий. Когато температурите започнат да се покачват в края на зимата, поведението на зимните гуми вече не носи толкова много ползи. Много малко шофьори обаче са наясно с това, че температурата на открито не представлява температурата на пътната настилка, а именно настилката играе важна роля за сцеплението на гумите. Освен това не бива да бързаме да сменяме зимните гуми с летни, когато все още навън преобладават зимните условия“, в заключение споделя Шировник, ръководител на техническото обслужване на клиенти в Continental Tires за Югоизточна Европа.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин