Защо митата за китайските електромобили могат да навредят на ЕС?

1006
2024

Митата срещу вноса на електрически автомобили от Китай изглеждат просто решение за трудностите, които срещат европейските автомобилни производители. Германски експерт предупреждава за последиците, което подобно решение би могло да окаже в кратко- и дългосрочен план върху купувачите на автомобили на Стария континент

Според експерт, протекционистичните мита за китайските електромобили, които Европейската комисия предвижда да наложи, биха оказали негативно въздействие върху купувачите на автомобили в ЕС. Около 14 процента от електромобилите, продадени в Германия, вече идвали от Китай, съобщава ръководителят на частния институт CAR Фердинанд Дуденхьофер.

Част от производството на Tesla е китайско      

За първите четири месеца на тази година в Китай са произведени около 15 000 от общо 111 000 регистрирани в Германия нови електромобила. Освен продуктите на китайските марки, в това число влизат и модели на европейски производители като Dacia Spring (най-продаваната „електричка“ у нас), най-евтиният автомобил на батерия на европейския пазар. В Китай е изнесено и част от производството на Tesla и Smart.

По-ниско търсене поради митата

В близко бъдеще Дуденхьофер очаква делът на произведените в Китай автомобили за европейските пазари да достигне около 25 процента. В тези сметки експертът включва и новите модели на Renault и BMW-Mini. Планираният малък електромобил на VW също би могъл да влезе в сметките – ако се прави и продава в Поднебесната империя. Ако всички тези модели бъдат „натоварени“ с високи мита, търсенето им ще намалее, а сравнително евтини електромобили ще поскъпнат.

Външнотърговският обмен с Китай е важен

Ценовите предимства вече отразявали икономиите от мащаба и по-ниските разходи на китайското производство, обяснява Дуденхьофер. Освен това нямало доказателства за нелоялни конкурентни предимства заради държавни субсидии. Според него наказателните тарифи срещу екологичните продукти биха се оказали голяма грешка, която би имала негативно влияние върху климатичните промени и важния за ЕС външнотърговски обмен с Китай.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин