Защо калибрирането на асистиращите системи е толкова важно?

0512
2023

Италианският производител Brain Bee предлага точното решение за калибрирането на ADAS системите

Системите ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) осигуряват асистенция на водача по време на шофиране, за да повишават безопасността на пътя. Тези системи използват различни сензори, камери, радари, лазери и софтуер, за да осъществяват мониторинг на случващото се около автомобила, като дават ключова за водача информация и му помагат да взима правилните решения. Типични примери за ADAS системи са асистентите за предупреждение за сблъсък, за автоматично спиране, за поддържане на лентата, за разпознаване на пътни знаци, адаптивен темпомат и др. Асистиращите системи не само осигуряват повече сигурност и комфорт на пътя, но и са важна стъпка към автомобилите с автономно управление.

ADAS системите използват точна информация за околната среда, за да функционират правилно. Калибрацията е процесът на настройка или насочване на съответните сензори и системи, който да гарантира тяхната точност и правилното им функциониране. Калибрацията на ADAS системите е важна поради няколко фактора:

 • Точност на данните: ADAS системите изискват точни данни за околната среда, за да взимат правилни решения. Ако сензорите не са калибрирани правилно, те могат да предоставят неточни данни, което може да доведе до неправилно или опасно поведение на автомобила.
 • Безопасност: някои функции, например автоматичното спиране при опасност (AEB), се основават на бърза и точна информация за околната среда. Ако системата не е калибрирана правилно, това може да попрече на ефективното й и надеждно действие.
 • Предотвратяване на грешки при/след ремонт: когато автомобилът претърпи ремонт със или без смяна на части, това може да повлияе на позицията и настройката на сензорите. Калибрацията е важна, за да се гарантира, че системите ще функционират по абсолютно същия начин, както преди ремонта.
 • Системна цялост: ADAS системите работят като интегрирана система, в която данните от различни сензори се комбинират и обработват. Правилната калибрация е важна, за да се гарантира синхронизацията и съгласуваността на данните между различните компоненти на системата.
 • Съответствие със стандартите на производителя: Производителите на автомобили предоставят конкретни указания за калибрацията на ADAS системите. Спазването на тези стандарти е важно, за да функционират правилно системите в съответствие със зададените стандарти за безопасност.

В общи линии, калибрацията на ADAS системите е необходима, за да се гарантира, че те ще функционират ефективно и сигурно – както и самият автомобил в различни ситуации на пътя.

Калибрацията на тези системи е предизвикателство пред производителите на автосервизно и диагностично оборудване още от самото начало на имплементирането им в автомобилите. Немалко производители правят опити да разработват подобно оборудване – някои от тях са без никакъв опит в автодиагностиката, но въпреки това се опитват да завоюват своя дял на новия и бързоразвиващ се пазар за такъв вид оборудване. От другата страна стоят традиционно силни производители на автосервизно оборудване, натрупали с години опит, познания и добри практики в автомобилната диагностика.

Сред основните предимства на CONNEX Digital ADAS е лесният начин на управление

Една от най-добрите системи за калибриране на ADAS, която се предлага в България от ЕМВЕКО АД, е революционната система CONNEX Digital ADAS на италианския поризводител BRAIN BEE, част от групата на MAHLE. Със системата се работи просто и лесно, което прави поддръжката на ADAS достъпна за всички сервизи. При тази патентована дигитална система не са необходими допълнителни физически панели, които да бъдат подменяни в зависимост от марката и модела автомобил.

Защо да изберете CONNEX Digital ADAS:

 • Технология без физически сменяеми панели – патентована от BRAIN BEE – MAHLE AFETRMARKET. Гъвкавостта на дигиталния панел позволява адаптиране на екрана към всеки съществуващ или бъдещ референтен протокол на производителите на автомобили.
 • Лесна употреба – системата се ползва толкова лесно, че няма да се налага да губите време в опити за тестване или в специализирано обучение: системата ще ви преведе през всички стъпки на процедурата за калибриране.
 • Напълно автоматична – рамката за калибриране се настройва автоматично чрез електрическото управление и всяко движение на целта спрямо автомобила е автоматично и виртуално. Не се налага автомобилът да се движи!
 • Система Keystone – изключителната точност се гарантира от самоадаптивната система, която позволява на софтуера да оцени околната среда и физическите условия (под, разстояние от превозното средство) и съответно да адаптира цифровото целево изображение.
 • Универсално покритие – осигуряването на най-голямото пазарно покритие е много важно за BRAIN BEE. Базата данни, която стои зад работата на CONNEX Digital ADAS, следва постоянното развитие на диагностичната апаратура CONNEX, която също се предлага от ЕМВЕКО в България

CONNEX Digital ADAS 2.0

 • Targetless технология
 • Keystone (очаква се патент): адаптивна система за автоматична компенсация при позиционирането на автомобила
 • Електрифицирано и напълно автоматично регулиране на височината на целта
 • Измерване с изключително прецизни зони за лазерен обхват
 • Ултралек панел за калибрация на радари
 • Интегрирана комуникация със система NEXUS 3.0 BUS посредством WiFi

Характеристики:

Размери: 3000 x 1500 x 1800 мм

Тегло: 75 кг

65“ full HD монитор

Integrated Control PC, Windows 10

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин