Защо гумите за електромобилите са различни?

0507
2022

Задвижваните от електромотори автомобили се стремят към все по-дълъг пробег. В това отношение им помага също и намаленото съпротивление при търкаляне. Оптимизираните гуми често са с по-голям диаметър и по-тесен профил. Съпротивлението при търкаляне обаче може да се снижи и чрез използване на различни каучукови смески или конструктивни промени. Конвенционалната лятна гума притежава съпротивление при търкаляне между 7 и 9 кг/т (отношението между силата на съпротивление при търкаляне на гумата и носения от нея товар). При модерните гуми за електромобили стойността е 6,5 кг/т и дори по-малка.

„При намаляване на съпротивлението при търкаляне със само 1 кг/т пробегът може да се увеличи с 3 до 4 процента“, споделя Буркард Вийс, шеф на развойния център на Continental. При Renault Zoe с пробег от 240 км това биха били около десет допълнителни километра, а при Tesla Model S с пробег от около 500 км още около 20 км плюс. Електромобилите имат относително високо собствено тегло и винаги стартират с доста висок въртящ момент. И двата фактора спомагат за по-бързото износване на гумите в сравнение с автомобили с дизелов и бензинов агрегат. А това е лошо за природата и за портфейла на собственика. Разбира се, тук трябва да се погледне по-прецизно на обстоятелствата. „Износването на гумите играе по-сериозна роля при автомобил с тегло от два тона и по-висок въртящ момент в сравнение с Renault Zoe“, споделя Щефан Кюстер от производителя Kumho. Много важен фактор е стилът на шофиране, а издръжливостта срещу износване на гумите зависи до голяма степен от вложените материали.

Около 200 до 300 кг повече отчита кантарът при електрическите автомобили в сравнение с тези с класически ДВГ. Поради тази причина гумите им трябва да са по-издръжливи. Важна подробност при избора им. Освен това е нужно задължително да се спазва и контролира редовно предписаното налягане в гумите. Дори незначително спаднало налягане сериозно увеличава както съпротивлението при търкаляне, така и износването.

Тъй като електрическият двигател не произвежда почти никакъв шум, издаваните от гумите звуци се усещат по-силно в купето. Шумовете се образуват вследствие на вибрации в кухините на гумите. С нови видове полиуретанова пяна производителите работят върху акустичната оптимизация на гумите. При Pirelli решението се нарича Noise Canceling System, при Continental – ContiSilent.

Но може ли една съвременна гума с намалено съпротивление при търкаляне да изпълнява адекватно изискванията за сигурност и безопасност? „От инженерна перспектива е налице конфликт между ограниченото съпротивление при търкаляне и оптималното сцепление – споделя Буркард Вийс. – От съществено значение при разработката на гумите е да се постигне разумен компромис. Благодарение на сериозния напредък при каучуковите смески това е напълно постижимо.“ На същото мнение е и Щефан Кюстер: „През последните две десетилетия премиум производителите на автомобилни гуми постигнаха много сериозен напредък при каучуковите компоненти. Благодарение на тях днес сме в състояние да произведем гуми, които са изключително енергийно ефективни и в същото време имат много добро сцепление.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин