Защо в емблемата на Alfa Romeo има змия?

1512
2023

Малко неща говорят за идентичността на автомобилния производител повече от името на марката върху предната решетка. За A.L.F.A. първо, по-късно за Alfa Romeo, гербът има за цел да потвърди произхода на производителя от Милано. През годините неговите вариации отразяват събитията, случили се в историята както на компанията, така и на Италия. Кръстът на община Милано, змията Висконти Бишионе и надписът на Alfa Romeo (A.L.F.A. само през 1918 г.) винаги са оставали отличителни белези на марката от нейното основаване.

На 24 юни 1910 г. новата компания A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) е официално регистрирана и управляващият директор Уго Стела иска от Джузепе Мерози да сътвори герб, който да украсява радиатора на бъдещите автомобили. Историческите книги ни казват, че младият чертожник Романо Катанео казал на Мерози, че е бил поразен от змията Висконти Бишионе, която видял на Кулата Филарете на Пиаца Кастело, докато чакал трамвай №14 една сутрин. Дизайнерът от Пиаченца не само приел предложението, но и скицирал герба там. В същото време той добавил червен кръст на бял фон, заобикаляйки всичко със син кръгъл кръг с надпис „A.L.F.A.“ и “MILANO” в злато, разделени от два савойски възела. Скицата е одобрена от Уго Стела, а на самия Катанео е поверен окончателният дизайн за производство.

Първата голяма промяна е през 1919 г., когато компанията преминава под контрола на Никола Ромео и надписът „ALFA ROMEO“ се появява на герба. През 1925 г. GP Tipo P2 печели първия световен шампионат Grand Prix и около символа на марката е добавен лавров венец за честване на успеха. След Втората световна война гербът претърпява цялостно преобразяване: с появата на Италианската република савойските възли отстъпват място на две вълнообразни линии, докато гербът е стилизиран и изработен от лят под налягане метал, боядисан в един цвят. От 1950 г. емблемата от емайлиран месинг се завръща през 1900 г., заменена през 1960 г. от идентична версия, изработена от пластмаса. През 1972 г., когато заводът Alfasud отваря врати в Помилиано, надписът „MILANO“ изчезва. В същото време змията Biscione е опростена, като вече не се увива около себе си. През 1982 г. е добавена още една стилизация: лавровият венец отстъпва място на златна линия. На 24 юни 2015 г. беше представена нова еволюция на логото по време на представянето на Giulia в наскоро открития музей на Alfa Romeo.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин