Защо болидът на Williams остана без логото на Сена за новия сезон?

1502
2022

Williams има големи планове. В новата ера на Формула 1 с Ground Effect болиди британският отбор с богата история иска да се върне към успехите си от едно време. И предпоставките за това са добри: през 2020 г. американската инвестиционна компания Dorilton Capital пое екипа и го спаси от фалит.

Шеф на отбора стана Йост Капито, който се справи отлично с ръководенето на отбора на Volkswagen в Световния рали шампионат. Междувременно Йост Капито привлече и почти целия мениджърски екип, който спечели четири световни шампионски титли със Себастиен Ожие и VW Polo.

Но събитието преди началото на сезон 2022 беше разочароващо. Williams представи само шоуверсия на FW44 със същите детайли, с които разполагаше шоуболидът от Силвърстоун през 2021. В крайна сметка, беше представена нова, тъмносиня боя.

„Работихме по новата цветова схема от дълго време и искахме окраската да изглежда перфектно при представянето“, обяснява Капито. „За съжаление, не успяхме да се подготовим навреме с правилния болид.“

Капито трябваше да обясни и защо липсва известното лого на легендарния Айртон Сена. Бразилецът претърпя фатален инцидент именно с Williams през 1994 година. Оттогава буквата S (от Senna), поставена на носа, увековечаваше успехите на легендарния пилот. Капито обосновава решението така: „Ние гледаме напред и не искаме да напомняме на нашите пилоти какво може да се случи“.

Едно е сигурно: малкият фалстарт не трябва да има отрицателно въздействие върху сезона. Капито: „Миналия сезон бяхме горди, че направихме толкова големи крачки като отбор, с поредица от заслужени точки. Искаме да надграждаме този успех в бъдеще.“

Williams завърши осми в шампионата с 23 точки през миналия сезон. През 2022 г. двама пилоти „плащачи“ ще трябва да се докажат, след като Джордж Ръсел премина в Mercedes. Никола Латифи (Канада) остава в екипа. Баща му осигурява няколко милиона спонсорски бюджет. Бившият пилот на DTM Александър Албон се присъединява към Williams с подкрепата на Red Bull.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин