Защо автомобилните гуми винаги са черни, а не цветни?

0910
2023

Лакът на каросерията на автомобилите е във всички възможни цветове. Съвсем различно стоят нещата при от близо сто години. Защо всъщност е така?

При концептуалните автомобили и специалните студии има и цветни гуми, но само на изложенията. По улиците и пътищата милиарди автомобили – независимо, дали с двигател с вътрешно горене или с електрическо задвижване – се движат само с черни гуми.  Автомобилните гуми са черни, защото при производството гумата се смесва със сажди, за да стане тя по-издръжлива. Самата гума съдържа каучук, но въпреки сложната химична и термична обработка този мек материал не притежава подходящата консистенция за тежкото всекидневно натоварване на пътя. Прибавяните сажди се грижат за това, освен желаната еластичност благодарение на каучука, гумите да запазват в продължение на години формата си, така че динамичните характеристики да бъдат гарантирани за максимално дълъг период от време.

Откога гумите са черни?

Всъщност в историята автомобилните гуми не винаги са били черни, а в началото на автомобилостроенето бели или сиви. По онова време те са били направени от гъвкава смес от гума, но към нея не са били прибавяни сажди. Когато това е започнало да се случва, гумите постепенно са започнали да стават черни, каквито са и до днес. 

Винаги е имало разработки за гуми в други цветове, което не е проблем от юридическа гледна точка. Тези гуми обаче биха загубили цвета си след определено време, тъй като гумите стареят вследствие на атмосферните условия и стават порьозни. Това се редуцира до минимум благодарение на черния цвят.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин