Застраховката GAP все по-разпространена в България


23
дек.
2019

Тази година до нашия пазар достигна една новаторска оферта на застраховката, която предотвратява овехтяването на автомобила в случай на тотална щета. Застраховката GAP е изключително популярна в Съединените щати и в много европейски държави вече над 20 години. От тази година вече се предлага и в България.

Този продукт се явява в допълнение към стандартната застраховка каско и защитава клиентите на нови превозни средства в случай на възникване на тотална щета. Купувайки нова кола, знаем добре колко бързо губи стойност тя. След 5 години ще струва до 60% по-малко спрямо датата на покупката. В случай на увреждане/загуба на автомобила при катастрофа, пожар, кражба или друга ситуация, квалифицирана като тотална щета, собственикът на автомобила ще бъде принуден да добави средства от собствения си джоб, за да закупи нова кола. Застраховката GAP просто доплаща тази разлика, в резултат на което водачът разполага със средствата за закупуване на нова кола.

Продуктът е представен на пазара от компанията WAGAS, която представлява застрахователно дружество – Лойдс Иншурънс Компани СА (Lloyd’s Insurance Company SA). WAGAS от 16 години специализира в проектирането на специални застрахователни решения в автомобилния сектор, включително удължена гаранция за автомобили.

„Целта на компанията е да даде възможност на нашите клиенти да използват автомобила си без притеснения в продължение на много години. В случай на тотална щета искаме нашите клиенти в България да не се тревожат от разходите и да могат бързо да се върнат в автосалона за нова кола“, казва директорът на компанията WAGAS – Михал Новак.

Как работи застраховката GAP?

Стандартният продукт GAP (с фактура) е тясно свързан със сделката за покупка на автомобил. Застраховката може да бъде сключена в рамките на 90 дни от закупуването на нов автомобил. При тотална щета застрахователят ще изплати разликата между цената на превозното средство по фактура и пазарната му стойност към датата на събитието. Например, ако купим Toyota на стойност 40 000 лева и тя бъде открадната след 4 години, застраховката каско ще ни плати пазарната стойност на автомобила – тоест 19 000 лева. Застраховката на компанията WAGAS ще гарантира, че клиентът ще получи липсващите 21 000 лева и може да се върне в автосалона за нов модел автомобил.

Дали работи само за закупени като нови автомобили?

Отговорът е не. GAP каско е решение, което позволява да се покрие разликата между обезщетението, изплатено от полицата по гражданска отговорност или каско и стойността на превозното средство към деня на закупуване на полицата GAP за употребяван автомобил. Застраховката може да бъде сключена до 30 дни от датата на подновяване на полицата каско. Така че, ако шофирате кола, която е на възраст до 5 години, можете да използвате този продукт.

Къде е достъпна?

Благодарение на сътрудничеството с Toyota, застраховката GAP на компанията WAGAS е достъпна в цялата дилърска мрежа на японската марка автомобили в страната. Застрахователното предложение е напълно адаптирано към нуждите на българския пазар и скоро ще бъде достъпно и на други пунктове за продажба. Днес всеки нов или употребяван автомобил, закупен в мрежата на Toyota, може да бъде застрахован за максимум 5 години.

Още по темата