Застрахователите предупреждават: микро-автомобилите са опасни при катастрофа!

0803
2023

Застрахователните компании в Германия предупреждават от сериозни опасности при произшествия с микро-автомобилите, които развиват максимална скорост от 45 км/ч

Малък автомобил, голям риск? Застрахователните компании в Германия предупреждават от сериозна опасност при катастрофа с микро-автомобилите. Това са онези превозни средства, които изглеждат като автомобили, но се считат за мотопеди. Те тежат максимум 425 килограма и развиват максимална скорост от до 45 км/ч. Сред тях са модели като Opel Rocks-e, моделите на Aixam, Ligier, Microcar или Renault Twizy. Цените им обикновено започват от около 15.000 лв.

Специалистите предупреждват: „Микро-автомобилите не са препоръчителни“

Преди години са правени краштестове на тези модели и специалистите не ги препоръчват – потвърждават краштетсовете на Euro NCAP. Там малките модели са се представили много лошо. Макар, че резултатите са от периода 2014 – 2016, много от тези модели се продават и до днес.

Принципно за микро-моделите не се предвиждат краштестове

Причината е, заради ниската скорост на движение за този клас модели няма предвидени краш-тестове. Така сигурността на тези микро-модели не е сравнима с тази на автомобилите. Макар и да развиват само 45 км/ч, при сблъсък пътниците в тези малки коли могат да пострадат сериозно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин