Заслужава ли си да погребем комбитата заради SUV-модата?

1005
2024

Навремето комбитата в Германия бяха първият избор за всеки, който имаше нужда от място и практичност. Сега обаче на мода са SUV-моделите – а комбитата остават на заден план въпреки безспорните си качества

Дълго време в Германия комбитата бяха най-предпочитаният тип МПС за семействата, за търговските представители и въобще за всеки, който се нуждаеше от много място за багаж. Но времената се промениха: според Федералната служба за автомобилен транспорт SUV-овете са достигнали нов връх по отношение на продажбите през миналата година.

Техният дял при регистрациите на новите модели се е повишил леко до 30,1 процента. С общо 855.678 регистрации те обаче изпревариха общия брой на новите регистрации в сегментите на компактния, средния и луксозния клас накуп, които възлизат общо на 851 141 автомобила.

Въпреки популярността на SUV, нашите тестове показват, че комбитата все още запазват предните си позиции по отношение на предлагано място, тегло, аеродинамично съпротивление и разход на гориво. Но предимствата на SUV са очевидни: високата позиция на седене и субективното усещане за безопасност се харесват на много купувачи на автомобили. Решението за покупкa на SUV често се влияe от емоционални фактори и други причини, свързани с лайфстайла като израз на активен начин на живот и усещане за приключение.

Комбитата остават препоръчителни

Самият аз често препоръчвам комби на приятелите си, когато имат нужда от нов автомобил с много място. Но тенденцията явно е насочена към SUV – например марки като Nissan и Haval почти изцяло са се преориентирали към този тип автомобилi. Този феномен показва ясно, че имиджът и емоционалните аспекти играят важна роля при големи инвестиции като покупката на кола.

Трябва да приемем успеха на SUV-овете, но и да не забравяме, че комбитата имат много предимства. За щастие, те oстават неразделна част от гамата на много марки и предлагат ефективна алтернатива за тези, които ценят практичността и рентабилността. А за клиентите, които разсъждават трезво и прагматично при избора на нов автомобил, комбитата остават наистина привлекателни.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин