Зарядните станции сами ще разпознават eлектрифицираните автомобили BMW

1209
2022

С революционни иновации в областта на дигиталните функции на автомобила BMW Group за пореден път допринася за повишаване на комфорта и атрактивността на електрическата мобилност. Функцията Plug&Charge ще бъде налична в първите модели на BMW от средата на 2023 г., позволявайки на клиентите да зареждат на обществени зарядни станции без карта за зареждане или приложение. Удостоверяването, необходимо за стартиране на процеса на зареждане и за таксуване, се извършва автоматично чрез обмен на данни между автомобила и зарядната станция.

В същото време BMW Charging разширява всеобхватното си продуктово портфолио с тази функция, предоставена от Digital Charging Solutions. Новата функционалност позволява и Plug&Charge достъп до мрежата за зареждане IONITY, инициирана от BMW.

Гъвкавостта на офертата е уникална: BMW Group е първият автомобилен производител, който интегрира Multi Contract функционалност в офертата Plug&Charge. Това позволява на клиентите да съхраняват дигитално в автомобила своите индивидуални договори за електроенергия за зареждане от поне пет различни доставчика и да използват зарядните станции на тези оператори по особено удобен начин. За тази цел са интегрирани настоящите и бъдещите норми на стандартите ISO-15118-2 и ISO 15118-20.

Зареждането с електроенергия – по-лесно от зареждането с гориво: автомобилът се идентифицира сам

Plug&Charge е функция, която прави зареждането на високоволтовата батерия дори по-лесно от зареждането на автомобил с конвенционално задвижване. Всичко, което клиентът трябва да направи, е да свърже зарядната станция към буксата за зареждане в своя автомобил – през кабела за зареждане преминава не само електричество, но и данни. Няма нужда от активиране на захранването с енергия с помощта на приложение или карта за зареждане. Вместо това автомобилът се удостоверява чрез предаване на данните за договора на клиента. В резултат на това в края на процеса на зареждане електричеството, подадено в мрежата, се таксува напълно автоматично.

Допълнително преимущество на тази система: За разлика от активирането на процеса на зареждане чрез приложение, автоматичното удостоверяване от автомобила не изисква онлайн връзка на мястото на станцията за зареждане. Това е особено полезно в подземните паркинги.

Уникална гъвкавост: BMW Charging Account, частните и фирмените договори се съхраняват дигитално

Предишните решения Plug&Charge винаги бяха свързани с един, ясно дефиниран доставчик на електроенергия. Решението, което в бъдеще ще бъде достъпно за моделите на BMW, предлага уникална гъвкавост. Клиентът може да съхранява дигитално в своя автомобил индивидуалните данни за достъп за няколко договора за електроенергия за зареждане. Това му дава възможност по време на движение да има достъп както до сметката си за зареждане на BMW, така и до други индивидуални договори. Единственото изискване за това е съответните доставчици да са свързани към eRoaming мрежата на Hubject в цяла Европа.

Тази гъвкавост, реализирана за първи път в областта на електрическата мобилност, улеснява потребителите на служебни и фирмени автомобили с електрифицирано задвижване при зареждането на високоволтовата батерия. Те не само могат да използват националната мрежа за зареждане на BMW Charging, но също така могат удобно да получават електричество от доставчици, с които работодателят им е сключил отделен договор за зареждане, например за зарядни станции на територията на компанията. И в двата случая, за да започне процеса на зареждане, след свързване на кабела за зареждане клиентът трябва само да избере и потвърди съответния договор в съответното меню на системата за управление на автомобила.

BMW Group демонстрира функцията „Multi Contract Plug&Charge“ за първи път на Intercharge Network Conference, в Берлин.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин