Заради недостига на чипове тази година ще бъдат произведени 3,9 милиона автомобила по-малко


18
май
2021

Недостатъчното производство на електронни елементи за автомобилната индустрия през тази година ще ѝ струват доста по-скъпо, отколкото се предполагаше. Заради недостига на чипове през 2021 г. в света ще бъдат произведени около 3,9 милиона автомобила по-малко. Стойността на тези непроизведени коли ще бъде около 91 милиарда евро. Това е двойно повече от очакванията, публикувани в края на януари 2021 г.

Складираната продукция от чипове свършва

Очаква се производителите да използват всичко налично по складовете си, за да компенсират този недостиг на чипове. Въпросът с недостига на чипове е основен в автомобилната индустрия от месеци насам. Първоначално големите производители на чипове прехвърлиха производството си заради кризата с корона вируса към потребителската електроника. Допълнително през тази година имаше производствени проблеми във фирми за чипове в Япония и Щатите.

Подобрение на ситуацията през второто полугодие

Когато липсват важни елементи, може да бъде изцяло блокирано производството на автомобили. Концернът Volkswagen е изчислил, че заради недостатъчното количество чипове през първото тримесечие на тази година е произвел с около 100 000 автомобила по-малко. Последиците ще се усетят още повече през второто тримесечие, твърдят от Волфсбург.

На Daimler също им липсват части, BMW също намали частично производството в част от заводите си. Повечето производители като VW и Daimler смятат, че през втората половина на годината нещата ще се подобрят.

Не е планиран завод на TSMC в Европа

В момента производителите на чипове се опитват да увеличат производствените си мощности и инвестират милиарди. Тайванският гигант в бранша TSMC обяви още през миналата година, че планира завод в американския щат Аризона и за целта ще инвестира 12 милиарда долара.  Агенция Ройтерс съобщи, че размерът на инвестицията може би ще се увеличи от 23 на 25 милиарда долара.

Имаше спекулации, че TSMC планира и завод в Европа. През изминалия месец се разбра, че преговорите с тайванския производител за изграждане на завод в Европа не вървят. Наскоро официално бе съобщено, че TSMC не планира завод в Европа.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин