Заради китайската конкуренция Michelin затваря два завода в Германия

2911
2023

Френският производител на гуми Michelin реагира на нарастващите производствени разходи и конкуренцията от държави с ниски трудови възнагражения със съкращения на голям брой работни места в Германия. Компанията ще спре поетапно производството в заводите си в Карлсруе и Трир, както и производството на гуми за камиони в Хомбург (федерална провинция Заарланд), до края на 2025 г.

Michelin обяви това във вторник във Франкфурт. Общо 1410 служители oт двата завода ще трябва да си търсят нова заетост. Освен това компанията ще премести в Полша oт Карлсруе своя център за обслужване на клиенти, къде понастоящем работят 122 служители. Michelin посочва като причина за съкращенията на работни места вноса на евтини гуми за товарни автомобили от страни с ниски трудови възнаграждения, както и нарастващите производствени разходи, които поставиха компанията под сериозен натиск, доведоха до намаляване на пазарните й дялове и до по-ниска конкурентоспособност.

В Карлсруе се намира най-старата фабрика на Michelin в Германия – тя е създадена през 1931 г. и в момента произвежда над един милион гуми на година. Високите цени на трудовите ресурсите, както и на тока и газа в Германия обаче постепенно прогонват големите производители на гуми. По-рано през ноември Goodyear разкри, че преустановява дейността на двата си завода в Германия, където в момента работят 1750 души. В разгара на пандемията с COVID-19 Continental също излезе с изявление, че ще трябва да редуцира производството в родината си. Continental е най-големият доставчик на гуми за първоначално вграждане в Китай и в момента разширяваша производствените си мощности в префектура Хефей, Източен Китай.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин