Заради еърбеговете на Takata идва най-голямата сервизна акция?

Дефектни въздушни възглавници, произведени от японския доставчик на автомобилната индустрия Takata, могат да се окажат причината за привикването на 175 млн. коли в сервизите

0505
2016

Под натиска на американски институции японският доставчик на автомобилната индустрия Takata ще трябва да извърши сервизна акция на още 35 до 40 милиона въздушни възглавници. Общо 11 смъртни случая са станали във всички краища на света (основната част – в САЩ) заради дефект при отварянето на еърбеговете. Някои въздушни възглавници при влага експлодират с прекалено голяма сила, заради която пътуващите в автомобила могат да бъдат наранени от малки парчета. Само в САЩ досега 14 автомобилни компании са привикали в сервизите 24 млн. коли. Американската организация за контрол на транспорта NHTSA преди няколко седмици обяви, че още 85 млн. еърбегове Takata трябвало да бъдат проверени с оглед на сигурността. Те трябвало да бъдат обект на сервизна акция до 2019 г., ако Takata не докаже, че са сигурни.

Всъщност общата сервизна акция може да бъде най-голямата в историята – още през май 2015 г. неин обект станаха 33,8 млн. коли. Ако Takata не се справи с дефекта, ще трябва да приготви 200 млн. щатски долара за обезщетения.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин