Започва десетилетието на автомобилите роботи

1106
2020

НОВОТО АВТОМОБИЛНО ДЕСЕТИЛЕТИЕ е още на само седмица, когато бе отбелязана първата сензация. На изложението за технологии CES в Лас Вегас хората от Sony показаха автомобил на сцената. Просто ей така – таен проект. Никой от японския технологичен концерн не казва нищо за задвижването (освен че естествено е електрическо), за динамичните характеристики, за разхода или окачването. Също така никой на CES не пита за това.

SONY Vision-S
Изглежда така, сякаш автомобилът на бъдещето може да излиза вече от фабриката. Заблуждаващо е, тъй като хората от Sony искат да покажат над какво работят инженерите – сензори и свързването им чрез софтуер

Развлечението е всичко! Фина задна част с монитори. Тук никой не говори за мощност…

Този шоуавтомобил разполага с 33 сензора. Край. Шоуавтомобилът Vision-S, показан от Sony и създаден от японците с помощта на германски партньори като ZF, Conti и Bosch, е предупреждение към традиционните автомобилни производители: вижте какво можем и какво искаме! И това е доказателството, че с всяко начало на десетилетие в автомобилния свят – извинете: в света на мобилността – важат нови правила: софтуерът става по-важен от хардуера. Без данни, базирани на облак услуги, и свързаност вече нищо не може да съществува. Независимо дали го искаме или не.

През изминалите години CES се превърна в едно от най-важните автомобилни изложения на света. А сега започват двадесетте години, времето на автомобилите роботи и на новата мобилност. Изкуственият интелект (KI) поема волана (при положение, че все още го има). Автомобилният експерт Карл-Томас Нойман седи в студията на превозно средство без водач на дъщерната фирма на Hyundai Mobis и не може да прикрие усмивката си: „Изправени сме пред десетилетието на тоталната промяна. Който не го разбира, ще остане извън борда. В играта ще влязат нови играчи. Границите между автомобилния и технологичния свят ще се стопят.“

А по време на CES това изглежда по следния начин: Sony показва автомобил, Toyota обявява строежа на „затворен град“, в който ще тества автономното шофиране в реални условия. Hyundai и Uber работят съвместно по създаването на дрон, който скоро ще премести градския трафик в небето над улиците. А изобретателят на автомобила? Mercedes показа шоуавтомобила Vision AVTR без волан, но със седалки, които усещат ударите на сърцето на водача. И компостиращи батерии. „Съжалявам, но който иска, да приема тази студия на Mercedes. Аз не я разбирам“, казва бившият шеф на Opel Нойман. От Mercedes-Benz обясниха на CES, че в Щутгарт се питат коя тенденция ще е следващата появила се.

Отговор на този въпрос – само на няколко километра оттук – дава M-Byte на китайския стартъп Byton. Автомобилът на бъдещето е готов, ще се появи на пазара в края на годината, през 2021 г. в Европа, а в момента дори можете да го тествате (очаквайте теста на AUTO BILD в следващия ни брой). Докато другите произвеждат коли, швабите (Mercedes) са ориентирани към далечното бъдеще. И повтарят „Software eats the world“, цитат на казаното от основателя на Netscape Марк Андреесен от 2011 г. През 2039 г. в Daimler възнамеряват да са изцяло климатично неутрални; те наричат това holistic sustainability. Дизайнерите им говорят за любов, респект и доверие в продуктите. Мениджър, отговарящ за връзката между човек и машина, казва за AVTR: „Не се опитвайте да го разберете в техническо отношение. Той е визионерски.“ Докато при Mercedes липсва волан, няколко метра по-надолу в кокпита на Honda няма нищо друго освен волан. Чрез дърпането и натискането му моделът се ускорява и спира електрически. Наскоро шефът на Honda Такахиро Хачиго обясни, че не вярва особено много в електрическата мобилност.

Honda Augmented Driving Concept: Да, моделът има и волан. За натискане, завъртане, допир, изтегляне… Страхотно!
CES Las Vegas 2020 von und mit Hauke Schrieber AUTO BILD

По време на CES си пролича, че браншът като че ли се бори със самия себе си. При това бъдещето е предначертано. Консултантите от McKinsey очакват, че в бъдеще електрическите, споделените и автономните автомобили ще запълнят слабите места на вътрешноградския трафик. Очаква се през 2040 г. (частично) автономно да се движат през 66 процента от разстоянието всички леки автомобили. А до средата на 20-те години ще се появят близо 300 нови електрически модела – предимно от среден клас. Бъдещето на автомобилите не подминава и банални елементи като сенниците – те също ще разполагат с изкуствен интелект.

ДРОН НА HYUNDAI ЗА UBER Hyundai навлиза в бизнеса с големи дронове. Място за четирима плюс пилот. Планиран от 2023 г.

Доставчикът Bosch обяви на CES, че възнамерява да се превърне в „пионер на иновациите по отношение на изкуствения интелект“, като показа дигиталния сенник Virtual Visor. Камера следи накъде в момента гледа водачът и автоматично затъмнява зрителното поле пред очите му. Така зрителното поле на водача се увеличава – симпатично. Но дали ни е необходимо? Mercedes използва рециклирани материали във вътрешното пространство на Vision AVTR – например от пластмасови бутилки, а в същото хале Хенрик Фискер ни показва как ще изглеждат нещата на пътя след две години.

Fisker Ocean: след две години електрическият SUV ще стане реалност. Дължината му е 4,64 метра, а батериите са с капацитет до 80 кВтч

„Моят Ocean е най-издръжливият автомобил на света“, казва датчанинът и почуква по централната конзола, направена от материали от рециклирани фланелки. „Оползотворихме и стари рибарски мрежи.“ Цената на Ocean ще започва от 37 долара. Моделът ще може да се купи или вземе на оперативен лизинг – посредством приложение. Няма да има търговци, шоуруми – това също е бъдещето. Обиколката на CES е въодушевяваща и плашеща едновременно. А накрая отбелязваме: Volkswagen изобщо не е в Лас Вегас; VW е в Цвикау. Там хората от провинция Долна Саксония произвеждат електромобили, които ще се продават от следващото лято.

BMW i3 Urban Suite: Най-малката шофьорска лимузина на света! От BMW са подготвили флотилия от 20 автомобила i3 за Ride Hailing, тоест за шатъл услуги с водач. Заместник главният редактор на AUTO BILD Томас Хиршбергер го изпробва

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин