Запознайте се с Берта, най-голямата машина за копаене на тунели

0504
2017

След четири години и близо 3 км пробив нейното пътуване приключи

Историята на машината Берта определено е необикновена. С диаметър от 17,5 м, тя е най-голямата машина за подземен сондаж в света, и тъкмо завърши своята четиригодишна одисея под Сиатъл, чиято цел беше да прокопае подземен тунел за коли. Последната спирка на Берта е в яма, където режещата й глава с приблизително тегло от 2 тона ще бъде разглобявана в продължение на няколко месеца.

Мисията на внушителната машина беше да изкопае нов тунел под центъра на Сиатъл, включително под небостъргачите, така че да може напълно да замени грохналия виадукт Alaskan Way. Виадуктът е пред разпад и се е сринал с няколко сантиметра и не се очаква да оцелее при следваща вълна на силното земетресение Big One. Очаквало се е да пропадне в двукилометров участък както виадукта Cyprus Street по време на земетресението в Сан Франциско през 1989 г. – инцидент, отнел живота на 42 души. Ако Alaskan Way се срие в час пик, това може да завърши с хиляди смъртни случаи.

Берта завърши своята мисия с 29 месеца закъснение. Това става през декември 2013 г., след успешно прокопани 300 метра от предвидената отсечка, а от Държавния департамент по транспорта на Вашингтон трябваше да копаят спасителна яма, за да се отстрани безопасно главата за рязане. Машината остана извън експлоатация за цели две години. Ако инцидентът беше станал в по-напреднал ход на работата, Берта щеше да преустанови окончателно своята работа.

Но откакто отново е на терен, машината е изпълнила бързо задачата си. Предстои да бъдат проведени довършителни ремонти. Планира се движението да се осъществява в две ленти. Ябълката на раздора сега обаче могат да се окажат стотици милиони долари в искове за щети поради забавяне на проекта.

Но въпреки всичко, Берта си остава една много впечатляваща машина. Според бившия губернатор на Вашингтон Крис Грегоар, който е бил на тази длъжност, когато проектът е получил зелена светлина през 2009 година „можем само да се поклоним пред необятността на човешките способности.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин