Занарди стартира на „Дайтона“ догодина с BMW M8

Добри новини от Алекс Занарди: италианецът отново ще се качи в кокпита на състезателен автомобил. През 2019 той ще стартира в „24 часа на Дайтона“


18
дек.
2017

Топновина за почитателите на моторспорта: Алесандро Занарди отново ще кара състезателна кола. Бившият пилот от Формула 1 през 2019 ще се включи в „24 часа на Дайтона“. Тази вест дойде от спортния директор на BMW Йенс Марка по време на традиционното тържество нa BMW в края на годината, което по традиция се провежда около седмица преди Бъдни вечер.

Спортният директор на BMW Йенс Марка с Алесандро Занарди (отдясно)

Занарди е записал много успехи по време на своята кариера в САЩ и има много фенове отвъд Океана. През 1997 и 1998 той грабна шампионските титли в сериите CART. Сега ще кара модифицирано BMW M8 GTE. По време на сезона Занарди ще работи заедно с инженерите от спортния отдел на BMW по нова (ръчна) спирачна система, с която ще може да кара без протези. По време на вътрешни тестове с M6 Занарди дори успя да постигне двойни стинтове. Същата система трябва да бъде преработена и интегрирана в М8.

„Радвам се страшно много, че през 2018 ще можем да работим заедно с Алесандро Занарди по този проект. Алесандро винаги е искал да се върне на голямо състезание в Северна Америка. Ние с удоволствие ще му помогнем. Почитателите на „Дайтона“ ще се радват както на Занарди, така и на М8 като основни акценти в програмата за 2019“, каза Марка.

През септември 2001 след тежка катастрофа на IndyCar Занарди загуби и двата си крака. Оттогава италианецът се превърна в икона за борбеност и силна воля. През 2012 и 2016 той спечели три златни и два сребърни параолимпийски медала с хендбайк. Наскоро 50-годишният спортист успя да запише и друго впечатляващо постижение, като измина триатлона на дълга дистанция в Барселона за 8:58:59 часа.

И с хендбайк Занарди записа големи успехи

От 2014 Занарди кара и състезателни автомобили. Като заводски пилот на BMW той се включи в WTCC и сериите Blancpain GT, специален проект беше т.нар. Dreamteam със звездите от DTM Бруно Шпенглер и Тимо Глок. През 2015 звездното трио си поделяше кокпита на специално преработено BMW Z4 GT3.

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин