Въодушевление » ЗАЗ Тaврия: да избягаш от войната в Украйна с 53 конски сили

ЗАЗ Тaврия: да избягаш от войната в Украйна с 53 конски сили

0610
2022

Нарочно не го е измил. По синия малък автомобил има много кал от родината – по калобраните и по броните. 2250 километра е изминал Олександър Билий със своя ЗАЗ Таврия от Украйна до Германия. Бягайки от войната, както милиони други украинци. Някои идват с автобуси и влакове, други с модерни западни автомобили. Малцина са тези, които идват със ЗАЗ.

ZAZ Daewoo? През 1998 г. украинският автомобилен производител прави джойнт-венчър с южнокорейците

Той е произвеждан някога от украинския Запорожкий автомобилен завод, от 1987 до 2007 г. Олександър е потеглил на 1 март. Часовникът му показва малко преди 12, но всъщност минава 12. Неговият роден град Виница се намира на 260 км югозападно от Киев. Още през първия ден от войната там падат ракети. Всичко, което 71-годишният мъж е успял да вземе от жилището си, са малко дрехи и полуготов модел на лодка.

Както и при Lada Niva, резервното колело на ЗАЗ се намира под предния капак. Той се отваря напред

„Дървена платноходка, искам да я довърша“, казва пенсионираният инженер. Взел е със себе си храна за няколко дни, по-точно за него и котката му, която също пътува с него. В куфара си е сложил и сладко от череши собствено производство. „Не исках да попадне в ръцете на руснаците“, казва Олександър и се усмихва. Дъщеря му, която от дълги години живее във Винзен/Луе (Долна Саксония), координира бягството му. На граничните пунктове с Полша има дълги опашки, затова тя го праща към Румъния. А след това към Унгария.

Рудиментарен кокпит: отдясно на волана е смукачът, а ключалката на запалването е отляво като при Porsche…

Със своя автомобил с 53 к.с. Олександър преминава през зоната на сраженията. Налага се постоянно да спира, тъй като вият сирени за въздушни атаки. В тези случаи той спира отдясно на пътя. И остава в автомобила си. „Къде можех да избягам?“, пита той. Навсякъде имало блокирани пътища, а до границата са 700 километра. Веднъж за 120 километра изхарчил над 30 литра бензин – придвижването ставало много бавно. В Украйна зареждал бензин А 92 Н, на неговия ЗАЗ не му трябвало гориво с по-високо октаново число.

Капачката на резервоара е загубена. Прагматичен заместник: капачка от термос

„Нощем не се движех, тъй като трябваше да карам на фарове“, казва Олександър. Когато веднъж спрял пред един хотел, персоналът го отпратил. Имало вечерен час. Наложило се да спи в колата. А седалките му дори нямат подглавници. „Има дупки за такива, но автомобилът бе доставен без подглавници.“ Той го е купил през 2002 г. за около 2400 долара. Нов автомобил, украинско производство. С колата най-често пътувал до своята дача на морето. „За каране на сърф, завръзвах дъската за покрива, а платното при сгъната задна седалка в автомобила.“

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин