Завръщане на историческите цветове за всички модели Porschе

2911
2021

С новите опции за боя според мострата Paint to Sample и Paint to Sample Plus, Porsche Exclusive Manufaktur разширява своята гама от специални екстериорни цветове за всички моделни серии. Фокусът е върху предлагането на класическите цветове на Porsche, разпознаваеми през годините. За особено индивидуални заявки e на разположение и опцията за създаване на нюанси по поръчка според спецификациите на клиента. „Необичайните бои са познати в цялата история на нашата марка и са важна отличителна черта“, казва Александър Фабих, ръководител Индивидуализация и Класика. „С това предложение ние съживяваме култовите класически цветове и разширяваме богатата гама от стандартни и специални цветове във всички моделни серии с повече от 160 нюанса.“

През последните години търсенето на автомобили Porsche, боядисани по поръчка на клиента, се е увеличило рязко. С новите опции Porsche Exclusive Manufactur значително увеличи капацитета в тази област. Ново съоръжение за смесване на цветове е пуснато в експлоатация в основния завод в Цуфенхаузен, където специалистите по боя съчетават няколко десетки съставки до последния милиграм, за да постигнат желания нюанс. Всяка партида се разделя на два съда с боя – за каросерията и за добавените части. Частите на автомобила, които ще се боядисват, се състоят предимно от алуминий, пластмаси и композитни материали от въглерод/фибростъкло. Тази комбинация от материали, различните методи на нанасяне и температурите на сушене изискват бои с малко по-различен състав, в зависимост от компонента. Табелките за сравнение на партидите се боядисват и служат като референтни мостри за цветовете по време на финалната проверка на автомобила.

Paint to Sample: Култовите цветове отбелязват завръщане

Porsche не само разширява цветовата си гама, но и я преструктурира: Цвят по поръчка Custom Colour е преименуван на Paint to Sample. Тази категория включва предварително определени цветове, които вече са технически одобрени от специалистите по боя на Porsche. Примерите включват Maritime Blue, Rubystar Red и Mint Green. Тези цветови решения от 90-те години се радват на култов статус сред феновете на Porsche. В миналото те са били предлагани с 911 (тип 964). Като част от стратегията на Porsche за подобрена индивидуализация, легендарните нюанси на боята сега празнуват завръщането си. Благодарение на Paint to Sample, настоящите модели Porsche могат да бъдат боядисани в тези привличащи погледа класически цветове.

Гамата е наистина разнообразна и зависи от моделната серия и мястото на производство. За моделните серии 911 и 718 има избор от над 100 допълнителни цвята боя. За Panamera, Macan и Cayenne има над 50 опции, докато други 65 цвята допълват гамата за клиентите на Taycan.

Paint to Sample може да бъде поръчана като част от новите автомобилни конфигурации в Porsche Центровете.

За заявки за особено индивидуални цветове Porsche Exclusive Manufaktur отива още една крачка напред: С Paint to Sample Plus боята може да бъде избрана почти напълно свободно. Тази опция се предлага за моделните линии 911, 718 и Taycan.

Процедурата е следната: Клиентът предава мостра на желания от него цвят в Porsche Център – всичко е възможно, от чанта до цвят на лак за нокти. След това тази мостра се изпраща на Porsche AG. Там се извършва отделна проверка за осъществимост за всяка заявка, което може да отнеме няколко месеца в зависимост от съответната работа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин