Завръщането на Cadillac с електромобили – скоро и в Европа?

2110
2022

Cadillac някога бе символ на хром и блясък, а по-късно на остаряла техника на Opel. Сега американската луксозна марка планира електрическо завръщане!

Пътят бе дълъг: от известния Pink Cadillac, открит, блестящ на слънцето, декадентски, американски… до Cadillac XT4 с 2-литров дизелов агрегат от Opel. И определено пътят не бе добър.

Какви времена бяха само: американската луксозна марка на GM продава от 40- до 70-те години модели, по които всички копнеят и които се превръщат в икони на стила с многото си хром. В един момент обаче той път тръгва в друга посока и завършва в ламаринени кутии а ла Cadillac Escalade или CTS .

Година след година Cadillac губи значение. В Германия в момента се предлага официално само един SUV с името XT4. Той обаче почти не се купува – през 2021 г. са регистрирани само 249 нови автомобила Cadillac, от тях 40 са внесени Escalade. През първите 8 месеца на 2022 г. са продадени 124 броя XT4 – изглежда една марка изчезва.

От 2030 няма да има Cadillac с двигател с вътрешно горене

Сега обаче Cadillac се завръща! Марката от концерна GM възнамерява да представя вълнуващи, изцяло електрически модели и от 2030 г. изцяло да спре продажбата на коли с двигатели с вътрешно горене.

Първият автомобил върху новата платформа за електромобили „Ultium“ е Lyriq. SUV с необичайна външност, но с модерно задвижване, както и асистиращата система на GM „Super Cruise“ и дигитален кокпит с 33-инчов дисплей от най-ново поколение. Елктромоторът в задницата разполага с 340 к.с., а батерията с капацитет от 102 кВтч. предлага пробег до 502 километра. 

Ще се появят ли Cadillac Lyriq и Celestiq в Европа?

След първите тестове бе установено, че Lyriq притежава (типично американска) комфортна настройка на окачването. Посредством интелигентна система за рекупериране разходът ще бъде оптимизиран. В Щатите петметровият SUV стартира с цена от 62.990 долара (по-късно и с двойно задвижване на цена от 64.990 долара). Засега не е категорично ясно, че Lyriq ще се появи на веропейския пазар – но е възможно.

Cadillac обявиха, че от декември 2023 г. ще започнат серийното производство на студията Celestiq. Електрическият флагман ще разполага с батерия с капацитет от 111 кВтч. и ще има пробег от до 483 километра. За задвижването ще отговарят две електрически машини със системна мощност от 600 к.с. и максимален въртящ момент от 868 Нм.

Цената на Celestiq ще стартира от поне 300.000 долара. Допълнително с това Cadillac смята да се завърне на пистата в Льо Ман с хибридния проект GTP Hypercar 2023.

Cadillac ще използва търговски центрове като шоуруми

Докато в огромните шоуруми на Cadillac в Северна Америка все още не се усеща духа на завръщането, дъщерната марка на GM тръгва по пътя на новата конкуренция: като старт-ъп Cadillac наема площи в големи търговски центрове, за да разкаже на хората там историята на възкръсването си.

Изглежда не и без успех: „Debut Edition“ на Lyriq се разпродава само за десет минути. Завръщането на Cadillac може да се получи.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин