Завръщането на една икона


5
апр.
2017

2 CV, DS: френската автомобилна история е създала много икони. Сред тях има обаче и един лекотоварен модел, който няма как да бъде по-френски: Typ H на Citroën. Произвеждан е от 1948 до 1981 г., тоест в продължение на цели 33 години и е бил един от най-разпространените лекотоварни модели във Франция, като е бил на служба и в пощите, пожарната и в болниците (като линейка). Сега неговият двойник се надига от пепелта и възкръсва. Моделът с предно задвижване е представен през 1947 г.  – тоест празнува своя 70-годишен юбилей. Именно в чест на юбилея един италианец на име Фабрицио Казелани и известният дизайнер Давид Обендорфер са решили да възкресят Typ H. Това става възможно с помощта на кит, който превръща модерен микробус в имитация на Typ-H. Като база служи Citroën Jumper.

С дължината си от 5 метра имитацията е по-дълга от 4,28-те метра на оригинала, но по онова време също има версии с удължена каросерия. Характерните елементи са запазени. От имитацията на модела ще бъдат направени 70 екземпляра. За задвижването отговарят 2,0-литрови дизелови двигатели с мощност 110 и 160 к.с. Оригиналният Typ H е разполагал с дизелов мотор с 51 и 56 к.с. Тогава разходът му е бил между 12 и 16 литра на 100 километра (градско).

Още по темата

Card image cap
Новият Nissan Leaf дебютира през септември

13
мар.
2017

Новото поколение на японския електромобил трябва да кокурира Opel Ampera-e по пробег

Card image cap
Митичните 5 цилиндъра на Audi

18
май
2017

Актуалните Audi TT RS, RS 3 и RS Q3 са задвижвани от мощния агрегат с „пет гърла“. AUTO BILD ви разкрива най-интересното и историята на легендарния R5

Card image cap
Пилотът на Audi Лукас Ди Граси стана шампион във Формула Е

31
юли
2017

Шестото място на Ди Граси в Монреал се оказа напълно достатъчно за титлата на бразилеца

Card image cap

В последния брой:

Архив >