Заводът на Volvo в Западен Китай – захранван на 100% от възобновяема електроенергия

0506
2020

Производственият завод на Volvo Cars в Чънду, който е и най-големият в Китай, сега се захранва от 100% възобновяема електроенергия, като по този начин вече 80% от заводите на компанията в световен мащаб използват възобновяеми енергийни източници.

Изцяло възобновяемите източници на енергия в Чънду са резултат от наскоро подписан договор за доставка, като по този начин отделените емисии на CO2 ще намалеят с над 11 000 тона годишно.

Това е последната конкретна стъпка към амбицията на Volvo Cars да има климатично неутрално производство до 2025 г. Тази цел е част от по-широк план за опазване на климата, който има за цел да намали общия въглероден отпечатък на автомобил с 40 на сто между 2018 и 2025 г. До 2040 г. Volvo Cars цели да бъде изцяло климатично неутрална компания.

Новият договор за електроенергия също така е в съответствие с по-амбизиоцните планове в Китай да се намалят въглеродните емисии от промишлеността и въглеродният отпечатък в резултат на производството на енергия.

Доскоро заводът в Чънду доставяше 70% от електроенергията си от възобновяеми източници. Новият договор е насочен към останалите 30%.

Според новия договор около 65 на сто от доставката на електроенергия идва от водата, а останалата част са от слънчева енергия, вятърна енергия и други възобновяеми източници.

Нашата амбиция е да намалим въглеродния си отпечатък чрез конкретни, осезаеми действия“, заяви Хавиер Варела, ръководител на отдел Индустриални операции и качество. „Осигуряването на изцяло възобновяема електроенергия за най-големия ни завод в Китай е важен момент и подчертава нашия ангажимент да предприемем конкретни и смислени действия по въпроса.“

Volvo Cars непрекъснато работи за намаляване на въглеродния отпечатък на производствената си мрежа и достигна редица основни етапи през последните години. Всичките европейски централи на компанията разполагат с климатично неутрално електроснабдяване от 2008 г. насам, докато автомобилният завод в Шьовде, Швеция, беше първият в мрежата на компанията, който стана изцяло климатично неутрален през 2018 г.

В завода в Гент в Белгия, Volvo Cars инсталира 15 000 слънчеви панела през 2018 г., което е първото широкомащабно въвеждане на слънчева енергия в глобалната производствена мрежа на автомобилната компания.

Тези и редица други мерки са част от климатичния план на Volvo Cars, стартиран в края на миналата година, който е и един от най-амбициозните в автомобилната индустрия. В центъра му е амбицията на компанията да генерира 50% от продажбите си в световен мащаб от изцяло електрически автомобили до 2025 г., а останалите да бъдат от хибриди.

Въпреки това планът надхвърля предварително заложеното, включвайки и цялостна електрификация и справяне с въглеродните емисии при по-широките операции на компанията и нейната верига за доставки чрез рециклиране и повторна употреба на материали.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин