Заводът на Volkswagen в Цвикау вече ще произвежда само електромобили

3101
2022

Трансформацията в производството на електрически автомобили в Цвикау създаде трайна работна заетост и сигурни за бъдещето работни места. Около 9 000 постоянни служители, работещи на обекта, преминаха обучение за новите технологии като част от голямата инициатива за обучение. Всички служители присъстваха на различни информационни събития за електрически автомобили. Общо 3000 производствени работници завършиха програмата за електрическа мобилност на учебния център, за да се подготвят за новите производствени изисквания. До края на 2020 г. екипът в Цвикау е направил общо около 20 000 дни тренировки.

В Цвикау шест модела от три марки ще напускат производствената линия – Volkswagen ID.3, ID.4 и ID.5 плюс Audi Q4 e-tron, Q4 Sportback e-tron и CUPRA Born.

Модели и производствени цифри

В Цвикау шест модела от три марки ще напускат производствената линия – Volkswagen ID.3, ID.4 и ID.5 плюс Audi Q4 e-tron, Q4 Sportback e-tron и CUPRA Born. Производственият капацитет е равен на годишно производство от повече от 300 000 превозни средства, което за момента прави завода в Цвикау най-ефективното съоръжение за производство на електрически автомобили в Европа.

Зелено производство

С моделите произведени в Цвикау, Volkswagen доставя само превозни средства на клиенти, които се произвеждат по неутрален по отношение на въглерода начин по цялата верига на доставки и производство. Генерирането на въглерод в производствения процес се избягва или намалява, доколкото е възможно – и всички неизбежни емисии се компенсират чрез действия насочени към климата.

Мерките за избягване на въглерод в производството се простират и до енергоемкото производство на акумулаторни клетки. Тук беше договорено доставчиците да използват зелена електроенергия от възобновяеми източници в производството на клетки. Оценката на жизнения цикъл на електрическите автомобили може да се подобри допълнително с този важен инструмент.

В завода в Цвикау външното захранване беше прехвърлено на 100% зелено електричество още през 2017 г. Откакто през ноември 2019 г. започна производството на ID.3, всички останали емисии от високоефективния когенерационен блок на обекта и по цялата верига нагоре са компенсирани за всички модели, произведени в Цвикау, чрез сертифицирани климатични проекти, изпълнени в съответствие с официално признатите стандарти.

Автоматизацията в поточната линия е почти удвоена – до 28%

Цели и визия на Volkswagen

В основата на програмата за декарбонизация „Way to ZERO“ е стратегията на марката ACCELERATE, насочена към засилване на темпото на електрическата офанзива. Volkswagen възнамерява да бъде въглеродно неутрален най-късно до 2050 г. Междинната цел е да се намалят емисиите на CO2 на превозно средство с 40% в Европа до 2030 г. (изходно ниво: 2018 г.). Производството, включително веригите на доставки, и експлоатацията на електрически автомобили трябва да бъдат въглеродно неутрални.

Към това се добавя и системното рециклиране на високоволтовите батерии от стари електрически автомобили. Целта е пълната електрификация на новия автопарк. До 2030 г. най-малко 70% от всички продажби на Volkswagen в Европа ще бъдат изцяло електрически автомобили – т.е. значително повече от един милион единици. В Северна Америка и Китай се очаква делът на електрическите автомобили да достигне поне 50% от продажбите. Освен това Volkswagen ще лансира поне един нов електрически автомобил всяка година.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин