Заводът на MINI в Оксфорд ще прави само електромобили

1109
2023

Днес BMW Group обяви, че ще инвестира над 600 милиона паунда в заводите на MINI в Оксфорд и Суиндън. „С тази инвестиция ще разширим завода в Оксфорд за производството на новото поколение електрически MINI модели и ще проправим пътя за производство за изцяло електрическа моделна гама в бъдеще“, каза Милан Неделкович, член на борда на директорите на BMW AG, отговарящ за производството.

Заводът се готви да произвежда два нови напълно електрически модела MINI от 2026 г.: MINI Cooper с 3 врати и компактния кросоувър MINI Aceman. От 2030 г. ще се произвеждат само електрически автомобили. Дотогава общата инвестиция на BMW Group в заводите Суиндън, Хамс Хол и Оксфорд ще надхвърли 3 млрд. британски паунда. С подкрепата от британското правителство, преобразуването на фабриките ще допринесе за осигуряване на работни места в Оксфорд и Суиндън.

Министърът на икономиката и търговията Кеми Баденок каза: „Това решение е огромен вот на доверие в икономиката на Обединеното кралство и работата на това правителство за гарантиране на продължаващата мощ на нашия автомобилен сектор, който е водещ в света. Горди сме да подкрепим инвестициите на BMW Group, които ще осигурят висококачествени работни места, ще укрепят нашите вериги за доставки и ще стимулират икономическия растеж на Обединеното кралство.“

Оксфорд остава родината на MINI

През тази година заводът в Оксфорд отпразнува своя 110-годишен юбилей, като от 2019 г. успешно произвежда актуалното MINI Electric, което е напълно интегрирано в производствения процес заедно с конвенционалните модели с двигател с вътрешно горене.

Щефани Вурст, ръководител на марката MINI, каза: „MINI винаги е било наясно със своята история – Оксфорд е и остава сърцето на марката. Много съм доволна, че двата нови, напълно електрически модела на MINI – MINI Cooper и MINI Aceman – също ще се произвеждат в Оксфорд, като по този начин ще потвърдим нашия път към изцяло електрическо бъдеще. Продължаващото голямо търсене на нашите автомобили с нулеви локални емисии показва отвореността на глобалната MINI общност към електрическата мобилност, която можем да обслужваме оптимално – също благодарение и на Оксфорд.“

MINI ускорява по пътя към пълната електрификация с нова палитра от модели и разширена производствена мрежа  

Заводът на MINI в Оксфорд в момента произвежда MINI 3 врати, MINI 5 врати, както и  MINI Clubman и MINI Electric. От 2024 година заводът ще произвежда следващото поколение на MINI 3-врати и MINI 5 врати с двигатели с вътрешно горене, както и новото  MINI Cabrio, като преди 2026 година към тях ще се присъединят и новите напълно електрически автомобили MINI Cooper 3 врати и MINI Aceman.

В средносрочен план заводът ще постигне производствен капацитет от около 200 000 автомобила годишно, като първоначално на една и съща производствена линия ще се произвеждат автомобили с ДВГ и електрически автомобили. От 2030 г. заводът в Оксфорд ще произвежда само напълно електрически модели MINI.

Освен това след няколко седмици ще започне производството на новото MINI Countryman в завода на BMW Group в Лайпциг. По-големият кросоувър модел в моделната гама на MINI се предлага както с чисто електрическо задвижване, така и с двигатели с вътрешно горене. Производството на следващото поколение на изцяло електрическите MINI Cooper 3 врати и MINI Aceman ще започне в Китай. Новото производствено съоръжение в Чжанцяган в провинция Дзянсу е базирано на съвместно предприятие с Great Wall Motor. Износът ще започне в началото на 2024 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин