Заводът на АББ в Раковски предприе важни стъпки към производство с нулеви емисии

1106
2024

Фабриката за електроснабдяване и електрообзавеждане на АББ в Раковски, България, прави важна стъпка към операции с нулеви емисии чрез намаляване на CO2e с 1250 тона. Това до голяма степен се дължи на мерките за енергийна оптимизация, като 100 процента измерване и контролиране на енергията, система за управление на сградата, инсталиране на термопомпи, подобрения на LED осветлението и инсталиране на точки за зареждане на електрически превозни средства (EV).

Заводът намали потреблението на енергия от операциите си с 22 процента, но също така увеличи приходите от производство, което подобри значително енергийната интензивност с 43 процента в сравнение с 2019 г.

Заводът с площ от 39 000 квадратни метра се състои от две производствени сгради и произвежда продукти с ниско и средно напрежение за центрове за данни, промишлени и производствени предприятия, критична инфраструктура и сгради.

От 2021 г. екипът в клон Раковски предприе стъпки в подкрепа на Програмата за устойчиво развитие на АББ. Първата значителна стъпка беше модернизиране на цялото конвенционално осветление в двете производствени халета с енергоспестяващи LED осветителни тела и интегрирането на системата ABB i-bus KNX за интелигентно управление на осветлението.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин