8-степенен автоматик за новия Opel Insignia Grand Sport

Новата Insignia прави сериозна крачка напред в сравнение с предшественика си

0712
2016

Opel разпространи първите официални снимки на Insignia Grand Sport. Междуосието е увеличено с 92 мм, осигуряващо значително по-просторен интериор, от който особено облагодетелствани са пътниците отзад. Това е позволило на дизайнерите да осигурят на автомобила нови атлетични пропорции. Сега Insignia изглежда много по-голяма и по-ниска и има динамичния, източен силует на купе.Това се комбинира с водеща за класа аеродинамика, с коефициент на обтекаемост CD от едва 0.26.

Grand Sport не само изглежда по-динамична – тя е по-динамична. Oптимизацията на компановката и използването на по-леки материали са спомогнали за намаляване на теглото с до 175 килограма, позволявайки на високотехнологични решения като изключително модерната система за задвижване на четирите колела с torque vectoring – най-авангардната система предлагана в сегмента – и новата осемстепенна автоматична трансмисия да допълнят в максимална степен нейните качества.

Инженерите на Opel са разработили за Grand Sport второто поколение матрични светлини IntelliLux LED. Сега системата е по-бърза, по-прецизна и по-мощна, а дългите светлини осветяват пътя на разстояние до 400 метра. Системата за спазване на лентата за движение, head-up дисплеят и 360-градусовата камера в съчетание със системи свързани с комфорта като сертифициранитe от AGR премиум седалки, предните и задните седалки с подгряване и предното стъкло с отопление допълнително подобряват комфорта на новата Insignia. Системите за инфоразвлечение и свързаност без съмнение също са елемент от оборудването на автомобила благодарение на последното поколение IntelliLink и ангел-хранителя Opel OnStar, който при представянето на Insignia ще предлага персонално съдействие. Insignia Grand е първият модел на Opel с активен алуминиев преден капак, с което значително се подобрява безопасността на пешеходците.

Студията Monza Concept стои в основата на новия модел като израз на вдъхновение по отношение както на външността, така и на интериора. Insignia Grand Sport изглежда по-стегната и атлетична и е станала по-ниска. Независимо от лекото увеличение на дължината (4897 мм) в сравнение с предшественика, новото поколение е успяло да свали 60 килограма само от каросерийната си конструкция. Като цяло новият модел тежи с до 175 килограма по-малко от отиващия си модел. Междуосието на изцяло новата архитектура е увеличено с цели 92 милиметра, надвесите са намалени значително, а следата е увеличена с 11 милиметра. Новите пропорции осигуряват на  Insignia Grand Sport естетично и елегантно излъчване на автомобилите от по-висок клас със задвижване на задния мост. По-ниската с 29 мм, снижаваща се линия на покрива добавя още нещо важно по отношение на стилистиката – тя прави своя принос към усещането за атлетичност и елегатност на купе.

Удълженото междуосие и напълно новата компановка осигуряват 32 милиметра повече пространство на височината на бедрата, 25 милиметра повече пространство за раменете и коленете и 8 милиметра повече височина при главите. Обемът на багажника е от 490 до 1450 литра. „Кокпитът“ е извит и насочен към водача, който седи с три сантиметра по-ниско от преди. Чрез сензорния екран на IntelliLink се контролират много от функциите в автомобила, а трите зони с контролни бутони са създадени, за да позволят бърза и интуитивна работа: горните са за основните функции на инфоразвлекателната система, средните са за отоплението и климатичната система, а долните – за управление на системите за асистенция. Тази изчистена подредба спестява на водача и пътниците необходимостта от търсене в менюта и подменюта на сензорния екран за откриване на най-важните функции.

opel-insignia-grand-sport-304405-1

Grand Sport ще се оборудва с широка гама от двигатели с принудително турбопълнене и трансмисии, когато бъде официално представена през следващата година. Осемстепенната автоматична трансмисия е напълно нова за марката. Новата интелигентна система за задвижване на четирите колела с torque vectoring е още една авангардна новост и е комбинирана с напълно ново окачване с пет рамена. Два електронно контролирани многодискови съединителя заместват задния диференциал. При това конструктивно решение автомобилът получава прецизно контролирани импулси, създаващи завъртащ ефект чрез активно контролиране на разпределението на въртящия момент към всяко едно от задните колела. Например при завой, външното колело получава по-голям въртящ момент от вътрешното, позволяващо на Insignia Grand Sport да взима завоите по-прецизно. Системата реагира в рамките на части от секундата при натискане на педала за газта, гарантирайки на автомобила повече стабилност и прецизност на контрола във всяка ситуация. Grand Sport ще разполага и с адаптивни амортисьори, които ще действат в три режима – Standard, Sport и Tour в комбинация с други характеристики на автомобила.

New Opel Insignia Grand Sport

Новото поколение на IntelliLux LED включва  32 LED сегмента (два пъти повече от тези на Astra), които са интегрирани в новите по-тесни предни светлини на Insignia. Увеличеният брой LED елементи позволява реализирането на светлинни снопове с различна форма, които се адаптират към пътната ситуация още по-прецизно с много по-плавни и незабележими преходи между режимите. За да подобрят още повече видимостта при движение в завои с дълги светлини, инженерите добавят нова функция към матричните светлини. Светлинният интензитет на вътрешните сегменти на матрицата се увеличава в съответствие с ъгъла на завъртане на волана с цел увеличаване на осветяването на вътрешната част на кривата на завоя, а осветяването на външната се намалява. Освен това още една дълга светлина с концентриран сноп, интегрирана в модула за късите светлини, осигурява допълнително осветяване при активирани пълни дълги светлини на отстояние до 400 метра.

Официалният дебют на следващата Insignia ще бъде в Женева през пролетта.

https://youtu.be/cDi_QS0r_PM

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин