AUTO BILD България / Завивайте като състезател

Завивайте като състезател

Завивали ли сте с педала на газта? При фейслифта на Mazda6 това е възможно. AUTO BILD тества G-Vectoring Control. Първите ни впечатления


9
сеп.
2016

Най-важната новост при фейслифта на Mazda6 се нарича G-Vectoring Control. Зад сложното име се крие един вид управление с педала на газта. С него всеки ще може бързо и елегантно да взима завоите като професионалист. AUTO BILD тества дизеловото комби с мощност 175 к.с.

Така функционира G-Vectoring

Преди да потеглим обаче, ще обясним набързо как функционира G-Vectoring: системата ползва въртящия момент на двигателя, за да повлияе на поведението на автомобила при завиване. Точно както го правят професионалните състезателни пилоти. За тази цел при завиване електрониката на двигателя за съвсем кратко намалява количеството на впръскано гориво и въртящия момент. Резултатът: теглото се насочва към предната ос. Така се повишава сцеплението на предните колела и се подобрява поведението при завиване. При ускоряване на излизане от завоя нещата се променят. Системата повишава въртящия момент, теглото се насочва към задните колела и така се повишава стабилността по курса.

Тест на управлението с педала на газта

Зад волана на Mazda6 новата система почти е се усеща. Управлението е директно и пъргаво, автомобилът завива нежно дори и при висока скорост. В пълна противоположност с другите системи, като „твърда“ ESP например, която се включва със силни спирачни намеси. Стабилността по курса и поведението на пътя също правят впечатление на по-уверени, особено при вълни по асфалта автомобилът се движи сигурно и елегантно. Като цяло преходите между ускорение, спиране и завиване са по-хармонични, системата сякаш успокоява автомобила. И тъй като става дума за чисто софтуерно решение, теглото на автомобила не се увеличава. И най-хубавото: системата е безплатна, тъй като е серийна при всяка нова Mazda6.

Без визуални промени

Между другото: отвън няма как да забележите, че автомобилът е бил подложен на фейслифт. Защото японците не са „пипали“ каросерията. Защо ли да го правят? От 2013 година многократно отличаваният с различни награди дизайн вече е привлякъл над половин милион купувачи.

Извод

Системата G-Vectoring не е революционна, но много ни харесва с ненатрапчивото си действие и високия комфорт на возене. Тя осигурява по-висока сигурност в завоите на неопитните водачи и по-високо спокойствие на опитните. И всичко това е безплатно – добра работа, Mazda!

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин