Забрани за движение и на стари бензинови автомобили?


2
ян.
2019

В Германия около 2,1 млн. бензинови автомобила, покриващи Евро 1, Евро 2 или нито един от двата стандарта, са заплашени от забрани за движение. Рестрикцията във Франкфурт вероятно ще се отнася и за бензинови коли преди Евро 3. Така темата със забраните за шофиране ще се пренесе и в средите на почитателите на олд- и йънгтаймери – защото евентуален „бан“ би засегнал модели като Mercedes W 124, BMW Серия 3 (E36), BMW Серия 5 (E34), Porsche 964 и VW Golf VR6. От DEUVET, Федералното дружество за клубовете на класически автомобили, изразяват притеснение, че решението на Франкфурт е възможно да рефлектира и върху други германски градове. По този начин то би могло да окаже влияние върху целия пазар, смята вицепрезидентът на DEUVET Екхарт Бартелс.

„Съществува опасност все повече значими автомобили да бъдат превърнати в скрап преди да достигнат статус на олдтаймер.“ Темата със забраните за шофиране далеч не е актуална само за провинция Хесен, но и за още 28 германски града, сред които Кьолн, Дортмунд и Хановер, в които Deutsche Umwelthilfe (DUH) е завела дела.

Забраната за шофиране на по-стари бензинови автомобили са техните високи нива на азотни оксиди (NOX). Така например бензинов модел Евро 1 при градско шофиране средно отделя около 664 милиграма NOx на километър – горе-долу колкото дизел Евро 4 (674 мг/км). Едва от Евро 3 нивата на азотни оксиди при бензиновите модели стават приемливи. Повече притежатели на йънгтаймери няма да избягат от забраната дори със следпродажбеното поставяне на катализатор – защото и тогава автомобилите им няма да покрият повече от стандарта Евро 2. Разбира се, има технически решения, които да направят достигането и на по-високи норми на емисиите възможно, но те са прекалено скъпи и твърди сложни.

Още по темата

Card image cap
Първи впечатления от Infiniti Q60 с 405 к.с.

23
ян.
2017

Infiniti пусна на пазара в Германия Q60 с 3-литров V6. AUTO BILD теста удоволствието при шофирането на купето с 405 к.с.!

Card image cap
50 000 км за 201 часа: рекордът на Mercedes 190 от 1983

9
февр.
2018

35 години изминаха от поставянето на рекорда, който Mercedes 190 E 2.3-16 направи на пистата „Нардо“

Card image cap

В последния брой:

Архив >