Забрана за движение за електромобили през зимата?

3011
2022

Швейцария има големи притеснения за блекаут през зимата и в случай на недостиг планира радикални мерки. Сред тях са и забраната за движение на електромобили. В Германия също са възможни ограничения – първоначално при зареждане.

Благодарение на ВЕЦ-овете си Швейцария има едно от най-екологичните производства на ток в Европа. Сега обаче републиката в Алпите се опасява от блекаут. Причината е, че през зимата страната внася големи количества ток. Само през 2021 г. количеството на внесената електроенергия е 5,7 милиарда киловатчаса. Вносът е предимно от Франция и Германия. Сега без атомните електроцентрали на Франция и излишъка от произведената от германските ветрогенератори електроенергия Швейцария може да остане на тъмно.

Швейцария планира забрана за движение за електромобили

Тъй като през тази зима Франция и Германия не са сигурни доставчици – Франция заради проблеми с атомните си централи, а Германия – заради невъзможното планиране на количествата електроенергия, идваща от вятърна и слънчева енергия, както и от недостига на газ, Швейцария е изправена пред риск от блекаут.  

Затова и швейцарците планират драстични мерки, сред които са пране с перални машини на максимум 40 градуса температура, охлаждане на хладилниците до минимум 6 градуса и ограничаване на използването на сауни и парни бани в домовете.

Максимална скорост от 100 км/ч по магистралите

Списъкът с ограничения включва и интересни моменти. От една страна ограничението на скоростта по швейцарските магистрали става от 120 на 100 км/ч, а от друга потърпевши ще бъдат притежателите на електромобили: при недостиг на електроенергия тях ги грози забрана за движение. Конкретният проект гласи: „ Частното използване на електромобили се разрешава само в спешни случаи (например покупки, посещение на лекар, явяване в съда). “

Очаква се евентуалните забрани да засегнат около 110.000 водачи на електромобили в Швейцария. Разбира се, това би било фатално за форсирането на електрическата мобилност в страната: кой би си купил електромобил, ако може да му забранят да го кара през зимата?  

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин