Забрана за ДВГ от 2035: недоволство от ветото на Германия

1003
2023

Въпросът със забраната за двигателите с вътрешно горене в Европейския съюз от 2035 г. изведнъж остана отворен. След изненадващото вето от страна на Германия в Европейския съюз назрява недоволство.

Всъщност на 7-ми март 2023 г. ЕС трябваше да подпечата забраната на двигателите с вътрешно горене в Европейския съюз от 2035 г. Формалност без видими пречки. Сега обаче гласуването бе отложено. Причината: възникна дискусия, дали след 12 години наистина да бъде забранено новите автомобили да са с двигатели с вътрешно горене, или все пак да могат да използват екологични горива.

За приемането на закона бе необходимо съгласието на 15 държави-членки (от общо 27) с най-малко 65 процента от населението на ЕС, което не можеше да бъде постигнато без Германия. Тъй като и държави като Италия, Полша и България бяха против това решение. Засега не е насрочена нова дата за вземане на решението.  

Недоволство заради ветото на Германия

Европейските партньори на Германия изразиха своето недоволство от позицията ѝ. Дипломатите от ЕС критикуваха правителството в Берлин.  

Европейският парламент също одобри забраната на двигатели с вътрешно горене

Европейският парламент в Страсбург гласува на 14-ти февруари 2023 г. с 340 гласа за и 279 гласа против при 21 въздържали се в полза на  новите разпоредби за CO2-емисиите.

Какви са задните вратички за двигателя с вътрешно горене?

Досега се знаеше, че през 2026 г. решението за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2035 г. трябва да може да бъде отново проверено. Също така трябваше да може да бъде установено, дали е възможно използването екологични горива, които да заменят конвенционалните. Това се случи най-вече заради настояването на Германия.

Нулеви вредни емисии до 2035 г., какво означава това?

Плановете предвиждат нулеви вредни емисии за всички нови автомобили до 2035 г.Това не би означава тотална забрана на автомобилите с двигател с вътрешно горене, но не след човек няма да може да си регистрира новия такъв автомобил, означава че не може да го използва по обществени пътища, а само на затворени места и на писти.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин