Забравени студии: Lincoln Sentinel Concept (1996)

1706
2019

С подчертано ръбестата си каросерия и черния цвят Lincoln Sentinel е въодушевяваща дизайнерска студия от края на 90-те години.

Премиерата на Lincoln Sentinel Concept е по време на Detroit Motor Show (NAIAS) през 1996 г., а година преди това отново на автосалона в Детройт е показана шикозната студия Ford GT90 Concept, която може би ви е позната от видеоиграта Need for Speed 2:

Суперспортният автомобил трябва да проправи с многото си ръбове пътя на новата насока на дизайна на Ford „New Edge“. През 1996 г. премиум марката на Ford Lincoln представя студия с визията на луксозна лимузина, която подобно на GT90 никога не става реалност: Sentinel Concept.

Sentinel е създаден за ролята на флагман. Дизайнът е обвързан с традициите на Lincoln. Така например е използвана модернизирана версия на радиаторната решетка на първия Continental. Студията е със срещуположно отварящи се врати като Continental от 1961 и V12-мотор като Continental от първото поколение. За Sentinel хората от Lincoln съединяват два 3,0-литрови V6-агрегата, също както е направено и при студията на роудстър Ford Indigo Concept, която също дебютира през 1996 г. на NAIAS в Детройт.

В Indigo Concept двата свързани Duratec-V6 мотора са с обща мощност 441 к.с. при 6100 об/мин и максимален въртящ момент от 549 нютонметра при 5250 об/мин. Стойностите за Sentinel никога не са обявявани, но би трябвало да са подобни.

Оригиналната версия на Sentinel е с черен лак и тонирани стъкла. По този начин много умело е скрит факта, че студията няма завършен интериор. Lincoln продължават работа по дългата 5,54 метра и по-късно я показва във завършена форма на други изложения, където посетителите могат да я видят в синьо-сив цвят и разработен от италианското дизайнерско студио Ghia кокпит.

С безрамковите си прозорци, 20-цоловите алуминиеви джанти  и вертикалните фарове автомобилът привлича погледите.

Търговец на Ford и Lincoln от Южна Каролина възнамерява да продаде дизайнерската студия през 2009 г. за 80 000 долара, но не намира купувач. Няколко месеца по-късно автомобилът се появява в eBay на много по-ниската цена от 31500 долара. Днес не е ясно, каква е съдбата на студията.

Технически данни: 

6,0-литров V12 мотор, състоящ се от два съединени 3,0-литрови V6 двигателя, задно задвижване, дължина 5,53 метра, 20-цолови джанти, не е готова за движение

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин