Забравени студии: Honda HSC

2212
2017

HSC е считан от мнозина за потенциален наследник на суперавтомобила-икона на Honda – NSX. За съжаление на почитателите на автомобилите им се наложи да чакат до 2016 г., когато на пазара се появи второто поколение на спортиста със средно разположен двигател. Иначе за Honda суперниската студия си остана само студия.

При това показаната на Tokio Motor Show 2003 концепция бе доста впечатляваща. В главите на хората естествено присъстваше първото поколение на NSX. И разбира се всички си мислеха, че HSC е само едно добро предястие към основното меню – следващото поколение на NSX. Някъде до 2006 специализираната преса смяташе, че HSC (Honda Sports Concept) все пак ще стигне до серийно производство.

Що се отнася до дизайна и техниката Honda HSC прилича малко на Ferrari Enzo. От днешна гледна точка ще кажем, че задницата на модела прилича на микс от италиански спортисти от 70-те години и на  Corvette. LED-задните му светлини събираха погледите, а вместо странични огледала имаше камери. Аеродинамичната каросерия бе направена в по-голямата си част от карбон, а рамата ѝ – от алуминий. Спирачните апарати са Brembo, а джантите – 19-цолови отпред и 20-цолови отзад. В средата на HSC работеше атмосферен 3,5-литров V6 с над 300 к.с.

Не толкова пуристка бе ситуацията по отношение на трансмисията. Ентусиастите очакваха механична скоростна кутия, но намериха автоматична 6-степенна с лостчета на волана. Спринтът от 0-60 мили в час (0-97 км/ч) се вземаше за 4,7 секунди, а максималната скорост бе 300 км/ч – HSC бе истинско чудовище. Моделът е бърз и по днешните критерии.

Четири години след представянето на HSC Honda показа Acura Advanced Sports Car Concept. През 2012 на автосалона в Детройт Detroit Auto Show видяхме и Acura NSX Concept, а през 2016 г. най-после и наследника на легендарната Honda NSX.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин