Забравени студии: Ford Forty-Nine (2001)


31
ян.
2019

Премиерата на студията с 3,9-литров V8 мотор от Ford Thunderbird и задно задвижване е по време на North American International Auto Show 2001 в Детройт.

В края на 90-те и началото на новия век през автомобилната индустрия премина ретро вълна. Познатите ни резултати от нея са Chrysler PT Cruiser, Chevrolet HHR и SSR и разбира се VW New Beetle. Ford също проявява активност в тази посока при шеф-дизайнера Джей Мейс: преди 18 години е събуден за живот духът на модел от 1949 г. Ретро-футуристичното Coupé с името „Forty-Nine“ е лакиран в кадифено-черен цвят и притежава масивен стъклен покрив. За да бъде дизайнът подчертано минималистичен, задните светлини са тесни, стъклочистачките – скрити, точно както и дръжките на вратите. Все пак дизайнерите са се отказали от предницата „Bullet Nose“ от 1949 г., но затова пък 20-цоловите джанти са с хромирани акценти.

Минималистичният интериор, който също напомня за времето на хот родовете, е с преливаща средна конзола, която не само изглежда много добре, но изпълнява и втора функция, а именно подобрява здравината на автомобила. Ретроефектът се подчертава от четите седалки тип корито с тапицерия от двуцветна кожа, а също ит от единичният уред на таблото.

За задвижването отговаря 3,9-литров V8-двигател (в оригинал AJ-V8 на Jaguar, който по онова време е собственост на Ford), както е обозначено отстрани на каросерията. Двигателният отсек е един от най-красивите, които сме виждали.

Coupé-то си остава само концепция, но след него е създаден и кабриолет (за статично представяне), който бе продаден за 51 700 щатски долара на търг.

До серийно производство при Ford от 2002 достига малко по-нов исторически образец с нова външност: Thunderbird, наричан още „Retro-Bird“, използва определени елементи на Forty-Nine. Под ламарините е техниката на Lincoln LS е комбинирана с вече споменатия V8 агрегат на Jaguar. Заради лошите си продажби, Retro-Bird е пенсиониран още през 2005 г., а от тогава не е имало нов Thunderbird. Единствено Mustang присъства с успех на ретро картата.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >