Забравени студии: BMW Concept Coupé Mille Miglia (2006)

2803
2019

Премиерата на BMW Concept Coupé Mille Miglia е през април 2006 г. на Concours d’Elegance Villa d’Este. Моделът е базиран на Z4 M Coupé, задвижван е от 6-цилиндров редови двигател с 343 к.с., каросерията му е от подсилена с карбон пластмаса. Дължината на автомобила е 4344 милиметра, широчината – 1921 милиметра, а височината: 1247 милиметра. Джантите са 20-цолови.

BMW Concept Coupé Mille Miglia – футуристична студия с ретро визия има за цел да възроди състезателния дух от преди войната с изпълнена със заоблени части каросерия от карбон и алуминий.

Към момента на възникването на BMW Concept Coupé Mille Miglia за дизайна отговаря Крис Бенгъл. Вдъхновението идва от легендарното 328 Mille Miglia Touring Coupe, което и до днес държи рекорда за средна скорост, постигната някога на Mille Miglia. Под вещото управление на германците Хушке фон Ханщайн /Валтер Боймер през 1940 на Mille Miglia автомобилът успява да постигне впечатляващите  166 км/ч средна скорост. Общото време на дуото за изминаване на  1500-те километра е 8 часа, 54 минути и 46 секунди.

BMW използва като база новото по онова време Z4 M Coupe. Стдията е оборудвана с редови 6-цилиндров агрегат от серията S54 (познат от E46-M3), 3,2 литра работен обем и мощност 343 к.с. Инженерите са оптимизирали ауспуховата уредба.

Докато стайлингът е вдъхновен от късните 30-те години на миналия век, техниката на концепцията безспорно е модерна. Каросерията е от карбон и стъклофазер, а фаровете са LED. Така BMW Concept Coupé Mille Miglia е прекрасна комбинация от моделите на BMW от миналото и настоящето.

Впечатление прави покривът на студията – интересен, твърд сгъваем покрив, който представлява връзка между 328 Roadster и Coupé.

BMW Concept Coupé Mille Miglia си остава уникат е и създаден като почит към състезателните автомобили от миналото. Моделът е предвиден единствено като концептуален автомобил. През следващите години бяха създадени и други студии на BMW с ретро полъх, сред тях и прекрасното M1 Hommage.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин