Забравеният електрически ван на Saab

0604
2020

Когато през 2012 National Electric Vehicle Sweden (NEVS) придобива „останките“ от Saab, марката трябва да се преориентира към производството само на електромобили. Брандът със славна история като създател на турбомашини, „закален“ в безброй автомобилни състезания, всъщност може да се похвали и с експериментална разработка на ван на ток – който се намира в музея на марката.

Прототипът изглежда като 99 отпред и е оборудван с алуминиевите джанти, приличащи на футболна топка. Машината обаче е дело на поделението на компанията за военна техника и самолети. Да, това е истински Saab – макар и не от типа, който сме свикнали да виждаме.

Инженерите започват проекта в началото на 70-те години – по същото време и Volvo експериментира с машини на електрическа енергия. Идеята е да бъде създаден електрически бус за доставки на малки разстояния, който ще може да бъде използван например от шведските пощи. През 1975 и 1976 са направени два прототипа – като единият е в музея сега, и всеки от тях може да покрива около 65 км с едно зареждане на оловно-киселинните батерии. С времето историята около техническите спецификации е позабравена – а хората, разработили 99 и 900 не искали да имат нищо общо с проекта.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин