Забравената Е30-ка на ток

0208
2022

В рамките на научно-изследователския проект „Електрически автомобил с високоенергийна батерия” (от 1981 г.) след 1987 година са създадени осем автомобила BMW 325iX, модифицирани от двойно към предно задвижване. Те служат като експериментални платформи за новаторските, необслужваеми сернонатриеви батерии (NaS), разработени от Asea Brown Boveri (ABB) специално за
употребата при електромобили. Три пъти по-високата енергийна плътност в сравнение с обичайните оловни акумулатори е истински напредък, защото за пръв път се появява реалистична перспектива за намаляване на специфичните недостатъци на електрическото задвижване като тегло и необходимост от място.

Успоредно с това всички компоненти на електрическото задвижване са тествани и модернизирани. За тази цел BMW създава специален изпитателен стенд с възможност за изчисляване на мощността. Новост е и електронното управление на задвижването, което управлява и контролира зареждането от контакта, енергийните потоци между двигателя и акумулатора, както и температурния режим на системата. Цялата управляваща електроника е монтирана компактно до двигателя. При електрически задвижваното BMW Серия 3 ръководителите на проекта за пръв път допускат и външни тестове в реални условия. Така например BMW Серия 3 Туринг доказва пригодността си за всекидневието като куриерски автомобил във федералната поща, други тестови автомобили се ползват като градски автомобили от местните управи и общините. Това е и една от причините тестовите автомобили да бъдат оборудвани с дизелова отоплителна печка за осигуряване на приятна температура в интериора.

BMW 325iX (1987-1990): технически данни
ДвигателЕлектромотор за постоянен ток (ABB)
Постоянна/върхова мощност17 кВт / 22 кВт
АкумулаторВисокоенергийна серно-натриева батерия
Капацитет22 кВтч
Тегло265 кг
Динамични характеристики
(прибл.)
Максимална скорост100 км/ч
Ускорение 0-50 км/ч9 сек
Пробег (градско движение)150 км

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин