AUTO BILD България / Аз и автомобилът ми живеем заедно

Аз и автомобилът ми живеем заедно

Японците обичат да пускат своите приятели на четири колела да живеят вкъщи и им строят луксозни гаражи


18
мар.
2016

ВСЯКА ВЕЧЕР ЕДНА И СЪЩА ПРОГРАМА. Ferrari Dino откъм задницата: кръгли задни светлини, издължена задница, яркожълт цвят. Казуюк Курихара поглежда към обекта на своето страстно влечение. От време на време сменя канала, завърта надясно масажното си кресло. В този случай собственикът на ресторант гледа към Lancia Fulvia 1600 HF от 1971 г. На живо и цветно, но не по телевизията, а през огромната си стъклена стена между работния кабинет и гаража.

На господин Курихара никога не му е скучно, въпреки че всяка вечер вървят едни и същи „филми“. „Идвам тук, за да си почивам, а сред автомобилите мога да го правя много добре“, казва той. 53-годишният мъж иска класиките му винаги да бъдат около него, като живее в един вид мъжко съжителство. А това е типично по японски! Докато след здраво „юркане“ европейците прибират олдтаймерите си в тъмни гаражи, японците искат да се наслаждават на своите приятели на четири колела по всяко време и дори да ги виждат пред очите си по 24 часа в денонощието. „Ние обичаме машините и техниката“, казва японският автомобилен журналист Акира Кавамура.

На всичкото отгоре в гъстонаселената Япония земята за строеж е доста скъпа. Така че на мнозина не им остава нищо друго, освен да живеят заедно с автомобила си. Семейство Казахара обитава къща с площ от 66 квадратни метра на три етажа в Токио. На най-долния етаж освен  Vespa и мотор е паркирано и светлосиньо Renault Kangoo. Подхожда цветово на стените в къщата. За съпруга Шунта гаражът е „място за релакс“. Вечер той често се събира тук с приятели и си прекарва приятно. Не в хола, а до автомобила. Колите на Тошиюки Йокозеки също отдавна не паркират, а живеят заедно със собственика си.  Неговите съжители се наричат Mini 1275 GT и Austin Cooper S. С класиките на 51 и 29 години, както и с 50 волана, модели на колички, регистрационни табели, 65-годишният мъж прекарва голяма част от свободното си време.

За Йокозеки гаражът е повече от място за паркиране на автомобили и склад. „Тук са всичките ми любими вещи“, казва мъжът. Когато вратата на гаража е отворена, често се стига до недоразумения. „Веднъж един човек искаше да остави колата си за ремонт – помисли, че това е сервиз.“ Всъщност това не е далеч от истината – жилището е същевременно място за живеене и за работа. В едно голямо помещение има машини, с които японецът изрязва кожени парчета – той е доставчик на производители на чанти. Има достатъчно място, но почитателят на Германия и Англия би искал да го запълни с още един олдтаймер.

Стая с гледка: Тошихиро Яцу хвърля поглед към своето Porsche 911 Carrera RS 2.7

Стая с гледка: Тошихиро Яцу хвърля поглед към своето Porsche 911 Carrera RS 2.7

„Мечтата ми е старо 911 Carrera“, казва той. Къде обаче да го карам в град, в който почти няма безплатно паркиране? Йокозеки показва една малка оранжерия. „В краен случай ще я махна“, казва той. Автомобили вместо зеленчуци.  Автомобил без място за паркиране – архитектурното бюро A5 е превърнало тази типично японска нужда в добродетел. Тримата архитекти Юко и Садахиро Шимицу, както и Масатоши Мацузаки проектират модерни и светли домове около автомобила. Най-често около пет-шест на година. Той обаче наблюдава и нещо съвсем различно: „Младите японци нямат такъв афинитет към автомобилите.“ Средната възраст на читателя на Garage Life е 42 години. Списанието се занимава с темата за съвместното съжителство между автомобили и техните най-често мъжки собственици. Има и съвети за домашни майстори на гаражи. Списанието излиза четири пъти в годината с тираж от 20 000 екземпляра, а според главния му редактор Юн Ишихара е „повече архитектурно, отколкото автомобилно списание“.

 

Колекцията: Porsche 356, Fiat Multipla, VW New Beetle RSi, Fiat Abarth 595 SS

Колекцията: Porsche 356, Fiat Multipla, VW New Beetle RSi, Fiat Abarth 595 SS

Неговите читатели са „най-често заможни предприемачи“, казва той. Уговорките за фотосесиите се правят „най-малко три месеца по-рано“. След 66 издадени броя за 20-ата си годишнина списанието е далеч от притесненията, че няма да открие нови въодушевяващи гаражи. За японците е чест, ако в списание Garage Life има статия за тях. Редакторът Шуншуке Ообучи е виждал почти всякакви неща: остъклени холове с гледка към автомобилната съкровищница, къщи с дизайна на официално дилърство на Lancia и гаражи с четири или пет модела на Ferrari. Ообучи: „Много от читателите ни се ориентират по нашите образци при оформлението на своя гараж.“

Готовият образец пести от времето за планиране на строежа. А в Япония то е недостатъчно. „Аз например постоянно съм в командировка и рядко карам колите си“, казва Мак Уанг от Токио, който, също както и съпругата му, е от Шанхай (Китай) и изкарва парите си с внос на медицински уреди. От работния си кабинет двойката има чудесна гледка. Не към прекрасните планини наоколо, а към модерен автомобил BMW Серия 1 Cabrio и към единадесетгодишен Jaguar XJR в цвят Racing Green. Тошихиро Яцу не е сложил своите олдтаймери в жилището – архитектът просто е построил цяла къща около автомобилите си. С едно движение 48-годишният мъж плъзга тежката стоманена врата на склад във Фукушима и изчезва в тесния процеп. Сградата е двуетажна, има трапезария с тапети от брокат, всекидневна, мебелирана в стила на 60-те години, и малък балкон. Помещенията са студени, Яцу не ги отоплява.

Той не живее тук – цялата къща е само една фасада. Инсценировка за същественото: неговите шест коли, сред тях олдтаймери като Porsche 356 от 1957 г., стар Fiat Multipla и Porsche 911 Carrera RS 2.7 от 1972 г. Най-отзад е паркиран рядко срещан VW New Beetle RSi с 244 к.с. От балкона Яцу наблюдава своята колекция от автомобили във вътрешния двор. Всеки ден след работа той идва тук за около час. Когато говори за своя гараж, е доста скромен. „Това е помещението за моето хоби“, казва той.

 

Още по темата

Card image cap
24 милиона лева за Porsche 917 на Стийв Макуйн!

22
авг.
2017

Рекордна цена за Porsche 917K на Стийв Макуйн от култовия филм "Льо Ман": с 14 милиона долара това е най-скъпото Porsche за всички времена!

Card image cap
Оригиналната и истинската „шестица“

14
юни
2017

Шестима души под открито небе? При това в движение? Това може да се получи, когато прикрепите към мотоциклет на BMW английски кош. А какво ще стане, когато компанията срещне истинската Серия 6 на BMW?

Card image cap

В последния брой:

Архив >

usedTag: