Въодушевление » Жените в MINI: от успешни ралита до успешен мениджмънт

Жените в MINI: от успешни ралита до успешен мениджмънт

0803
2022

На Международния ден на жената през 2022 г. MINI отбелязва паметта на легендарна състезателка. Пат Мос пише историята на моторните спортове през 1962 г., отбелязвайки първата победа на британската марка в международно рали по престижния маршрут Нордвейк – Монте Карло – Нордвейк, по-известен като „Международното рали на лалетата“ („Internationale Tulpen Rallye“). Нейната победа е не само прелюдия към уникалната история на успеха на Classic MINI в рали спорта, но и предизвика вълнение в състезанията, които са доминирани от мъжете. „Моси“ и „Уиз“, както са наричани Пат Мос и нейната навигаторка Ан Уиздъм на състезателната сцена, успяват като екип да постигнат неща, които никой не може да пренебрегне. Във времето, когато ролите на половете са предопределени, тези две жени безцеремонно ги дефинират сами. 60 години по-късно обществото е направило решителни стъпки напред и повече от всякога при MINI силните жени формират успеха и имиджа на британската премиум марка.

Стефани Вурст

Стефани Вурст е начело на марката MINI от февруари 2022 г. С опита си в областта на цялостното корпоративно управление и междукултурния си произход, тя е твърдо решена да електрифицира британската премиум марка и да обърне силно внимание на темата за устойчивостта. „Най-фундаменталната идея на MINI е да използва пестеливо ресурсите и наличното пространство. Малкият екологичен отпечатък, така да се каже, е част от гените на MINI. Когато става въпрос за устойчивост, нашите клиенти трябва да знаят какво правим и защо, за да могат да вземат съзнателно решение“, казва Стефани Вурст за своя подход. За нея устойчивото корпоративно управление включва и ценности като разнообразие, толерантност и космополитизъм. „Не става въпрос за предпочитане на определени групи, а за изграждане на модерен екип, който добре отразява и разбира променящите се глобални общности. Една модерна марка трябва да бъде смислена, позитивна и непрекъснато да се развива.”

Дженифър Трайбер-Рукенброд допринася за това преустройство като ръководител на комуникациите за MINI и BMW Motorrad. За нея разнообразието и равните възможности са част от рецептата за успех на MINI: „Ние ясно виждаме разнообразието като сила – както в рамките на нашата организация, така и извън нея – подходящият състав на нашите екипи във всички области е ключов фактор за креативност, иновации и в крайна сметка успехът на марката MINI.“ С талант, смелост и страст Пат Мос зад волана на Classic MINI оставя зад себе си мъжката конкуренция на Tulip Rally – а в същото време и традиционният модел за подражание.

Дженифър Трайбер-Рукенброд

Сега името на починалата през 2008 година рали състезателка носят специалните модели в нейна чест. Pat Moss Edition за MINI Cooper S с 3 врати (среден разход на гориво: 6,6 – 6,2 л/100 км; CО2 емисии (комбинирани): 151 – 140 г/км според  WLTP), MINI Cooper S с 5 врати (среден разход на гориво: 6,8 – 6,2 л/100 км; CО2 емисии (комбинирани): 154 – 141 г/км според  WLTP) и MINI John Cooper Works (среден разход на гориво: 7,1 – 6,8 л/100 км; CО2 емисии (комбинирани): 162 – 156 г/км според  WLTP) ще бъдат въведени на пазара през май 2022 година – точно 60 години след триумфа в Нидерландия. Техният дизайн отдава почит както на традициите на марката в моторните спортове, така и на личната история на Пат Мос и Ан Уиздъм, като освен това интегрира продуктови иновации на MINI като Multitone покрива. „Когато вече има силна история, както е при Pat Moss Edition, е удоволствие да дефинирате детайлите, да комбинирате елементите, които подчертават тази история, да изберете правилната цветова комбинация и да коригирате разположението на дизайнерските характеристики“, казва отговорната дизайнерка на MINI Моргане Баваньоли.

Моргане Баваньоли

Нейната собствена история в MINI започва през 2010 г. със стаж в Мюнхен, който я вдъхновява от самото начало и оформя кариерата й. Почти 10 години по-късно и след позиции в Designworks и BMW, Моргане Баваньоли се завръща в дизайнерския екип на MINI. Там тя отговаря и за цветовата концепция на MINI Electric Pacesetter. Съвсем наскоро, например, тя разработва и дизайна на декоративните и вътрешни повърхности за MINI Countryman в „Untamed Edition“. Сърцето й бие за изненадващи детайли, които дори феновете на MINI ще забележат едва на втори поглед. Например основният символ на MINI Pat Moss Edition – графиката на лале, която може да се види дискретно, но и неподражаемо, на много места. Именно с тези специални детайли дизайнери като Моргане подчертават индивидуалния характер на MINI и допринасят за успеха на марката. „Да бъдеш дизайнер в MINI е нещо специално. Възможността да се включваш в напълно различни проекти и да работиш на различни нива – от предварителна разработка и проучване до концептуални автомобили и внедряване в серийно производство – винаги е освежаваща“, казва Моргане Баваньоли за личните си стремежи.

Разказването на истории като тази на Пат Мос е страст и на Лина Фишер. В Editorial Office на MINI работи за Editorial Marketing и списание MINI Insider. Тя е част от MINI от 2010 г. В редакционното съдържание за Pat Moss Edition, Empowerment на жените е фокусът в няколко отношения – фотограф, редактор и две каскадьорки работят заедно за снимките и представят специалния модел, проектиран предимно от жени. „Горда съм, че работих по този проект в екип с толкова силни и вдъхновяващи жени“, казва Лина Фишер.

Лина Фишер

Верена Маркарт, продуктов мениджър в MINI, също цени този вид вдъхновение в работата си. За нея MINI общността винаги е преди всичко ключов двигател в нейната работа. „Всеки ден ме мотивират неконвенционални, с многостранни интереси, креативни и самоопределящи се личности, за които са важни общността и новите преживявания.“

Победата в ралито, за която напомня Pat Moss Edition, е свързано и с валидната и до днес философия на MINI: „Born to compete“. Мотото допълва бързите факти за легендарното Tulip Rally, които са изброени под Side Scuttles на предните странични панели: маршрутът Нордвейк – Монте Карло – Нордвейк, разстоянието 2 500 километра, автомобилът Mini Cooper и неговият стартов номер 104.

Ивон Шрадер

„MINI означава да мислим за нещата по различен начин и това е, което харесвам в нашата марка“, казва Ивон Шрадер, която оглавява областите на управление на марката, управление на комуникацията и Artwork в MINI. „Това, което свързвам с успеха на Пат Мос, е мотото „Only MINI can do“, превръщайки мечтите в действия. „Моси“ и „Уиз“ застанаха на старта с този начин на мислене. Те се осмелиха да направят необикновеното, вместо просто да говорят за това.“

По-късно навигаторката Ан Уиздъм припомни успеха с Classic MINI с британски Understatement: „Тогава не се виждахме като пионери, просто карахме на рали.” Екипът на MINI твърдо вярва, че разнообразието е сила. Екип, съставен от играчи с различен произход и личности, е от решаващо значение тук – от тяхното взаимодействие постоянно се появяват нови идеи, решения, продукти и услуги за марката MINI.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ