Железният рицар на Volvo Trucks лети с 276 км/ч, чупи два рекорда за скорост


25
авг.
2016

Камионът на Volvo „Железният рицар” счупи два световни рекорда за скорост с гуми на Goodyear, което ги прави най-бързите тежкотоварни гуми в света. Специалните гуми, които са проектирани и произведени от Goodyear, са резултат от продължително сътрудничество и поредица първоначални вграждания на камиони на водещия производител Volvo. 4,5-тонният влекач, който има под капака си 2400 конски сили, постигна средна скорост 169,09 км/ч за 21,29 секудни за повече от 1000 метра от старта. Железният рицар също така счупи рекорда на 500 метра със 131,29 км/ч за 13,71 секунди. И сякаш това не е достатъчно впечатляващо – Железният рицар вдигна максимална скорост от 276 км/ч.

Технологията за уникалните тежкотоварни гуми на Goodyear се основава на дългогодишния опит в състезанията с камиони. Корпусите на тежкотоварните гуми-рекордьори са с последното поколение каркас на Goodyear, който се използва на европейските пътища всеки ден. Новите два световни рекорда, постигнати от тежкотоварните гуми на Goodyear, демонстрират лидерството на Goodyear в транспортната индустрия.

„Тази мощност и въртящ момент, които гарантират, че четири и половина тонния камион се движи по пистата със скорост до 280 км/ч, са истинско предизвикателство за гумите”, коментира Лоран Колантонио, Директор технологии в тежкотоварните гуми за Goodyear Европа, Близкия Изток и Африка. „Разработването на гуми, които да счупят световния рекорд за скорост, доказват нашата смелост да използваме иновативни технологии и да произведем тези изключителни гуми. Това е валидно  както за гумите на Железния рицар, така и за нашите стандартни тежкотоварни гуми, които предлагат най-високо ниво на представяне на нашите клиенти и им помагат да намалят общия разход на притежание.”

Гумите на Железния рицар на Goodyear за управляваща ос с размер 315/70R22.5 са базирани на гумите на Goodyear, които се използват от всички камиони в European Truck Racing Championship на FIA. Гумите за задвижваща ос с размер 495/45R22.5 са способни да издържат на въртящия момент на Железния рицар. И двете гуми се базират на каркаса на стандартните тежкотоварни гуми на Goodyear със специално разработен протектор и шарка. Гумите-рекордьори имат специфична за Железния рицар декорация на страницата.

Поставянето на рекорда е направено на затворена писта за тестове в Северна Швеция. Железният рицар беше управляван от Боже Овебринк, който има над 30 години опит в състезанията с автомобили и камиони и е чупил 5 рекорда за скорост. Към момента на разпространението на прессъобщението FIA преглежда записите от пистата.

Камионите Volvo и Goodyear имат дълга съвместна история, особено що се отнася до световните рекорди. Mean Green, който също беше управляван от Боже Овебринк, стана най-бързият хибриден камион в света през 2012 година, когато счупи два световни рекорда за скорост.

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин