Ето кои отбори ще се състезават в националния шампионат за най-добър млад механик


29
мар.
2019

Станаха ясни 7-те отбора, които ще се състезават в националния етап от състезанието за най-добър млад механик. Те бяха избрани в оспорвана битка между 48 отбора от професионалните технически гимназии от цялата страна. Шест от финалистите са победителите в регионалните шампионати, а седмият е отборът на училището домакин, което ще приеме националния финал за „Най-добър млад автомонтьор и водач на моторно превозно средство“ 2019. Състезанието е част от международния конкурс „Young Car Mechanic“ и се организира от Министерството на образованието и науката и „Интер Карс България“.

Регионалните състезания се проведоха в Ловеч, Стара Загора, София, Силистра и Златица. Седмица по-рано приключи надпреварата в Пловдив.

Всеки отбор включваше по 4 състезатели. Трима от тях се състезаваха в категорията „Най-добър млад автомонтьор“, а четвъртият –  в „Най-добър водач на МПС“.

Състезанията започнаха с решаване на теоретичен тест за автомонтьори, подготвен в три варианта ден по-рано от Министерството на образованието и науката и онлайн тест за водач на МПС, генериран от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. В надпреварата за най-добър автомонтьор отборите изпълниха по 4 различни практически задачи, а състезателят с най-голям брой точки от всеки отбор изпълни по едно допълнително практическо задание.

Най-атрактивна и чакана бе надпреварата за майсторско управление на автомобил, която събра около трасетата в дворовете на училищата-домакини десетки ученици и учители от участващите професионални гимназии. Те наблюдаваха последователно състезателните демонстрации на успоредно и перпендикулярно паркиране, движение напред и назад в тунел, и зигзагообразно заобикаляне на конуси за най-кратко време.

Комплексен победител в регионално състезание в столицата стана отборът на Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ – гр. София.

Състезанието в гр. Златица изстреля към националния етап от надпреварата отборът на Аграрно-техническата професионална гимназия – гр. Златица, а в Силистра – Професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров” – гр. Силистра.

Със сигурност участието си в състезанието в Ловеч ще запомнят от ПГМЕТ – гр. Ловеч в състав: Тодор Пенев, Петър Петров, Русалин Русалинов и Момчил Юлиянов, който се класира на 1-во място във всички категории.

Титлата в отборното класиране в регионалната надпревара в гр. Стара Загора отиде при Професионална гимназия по механотехника и транспорт „Н. Й. Вапцаров“, гр. Стара Загора. Комплексен победител в състезанието в Пловдив преди седмица бе отборът на ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров“ – гр. Пловдив. Възпитаниците на инж. Георги Гергов – Христо Христов, Николай Петаларев, Владимир Оджаков и Драгомир Тодоров ще премерят сили в националния финал от 11-ти до 13-ти април в ПГТ „Макгахан“ в София. България участва за втора поредна година в международното състезание „Най-добър млад механик“ (Young Car Mechanic), организиран от „Inter Cars S.A“. В надпреварата участват възпитаници на професионалните технически гимназии от Полша, Литва, Латвия, Естония, България, Унгария, Хърватска и Украйна. Тримата участници с най-високи индивидуални резултати от националните състезания ще премерят сили и умения в диагностиката и ремонта на автомобили на финала в Полша през май.

Още по темата

Card image cap
Обявиха цените на новия Megane за България

8
февр.
2016

У нас компактният „французин“ ще се продава минимум за 29 990 лева

Card image cap
Камион Volvo харчи с 30% по-малко

31
май
2016

При Volvo Concept Truck е постигнато намаляване на разхода на гориво с почти една трета благодарение на аеродинамичен дизайн и по-ниско тегло на композицията

Card image cap
Няма да е безплатно

3
юни
2016

Tesla Model 3 ще се продава на цена под 35 000 долара – според Елън Мъск обаче зареждането от станции за бързо зареждане не включено в цената

Card image cap

В последния брой:

Архив >