/ Ето как Tesla заблуждава клиентите си, че спирачките са по-големи

Ето как Tesla заблуждава клиентите си, че спирачките са по-големи

Прави ли Tesla шмекерии около спирачната система в родината си? Там пионерът по отношение на електрическата мобилност поставя червени капаци на апаратите при Model Y Performance. Тези капаци, които създават илюзия, че спирачките са по-големи, изглеждат като купени от магазин за low-budget тунинг.

Но какво се крие зад капаците? През 2022 Tesla обяви, че сменя доставчика на задните спирачни апарати за Model Y Performance. По-старите екземпляри на SUV-a използват компоненти Brembo, докато произведените след 15-и август 2022 електромобили спират с компоненти на бранда Mando. Дотук нищо странно – още повече, че по данни на „DriveTeslaCanada“ характеристиките при спиране останали без промяна.

В ZEVcentric, онлайн дилър на резервни части за Tesla, също са повярвали на това. Но от фирмата решават да проучат новите компоненти при Model Y Performance и стигат до пикантна констатация след проверка под капака на спирачния апарат. В Twitter ZEVcentric споделя: „Има по-малък спирачен апарат и по-малък диск, същите като при LR (модела „Long Range“; бел. ред.) Така че сега плащате за същите спирачки, но в червено.“

Откритието оставя неприятно усещане

Всичко това означава, че въпреки означението Performance спирачките са почти стандартни. Според „ZEVcentric“ новите спирачни компоненти били почти същите като тези в стандартния вариант на Tesla Model Y, наречен Long Range: следователно и размерът на накладките е идентичен, единствената измерима разлика е в спирачния диск, по-дебел с 2 милиметра. „WTF“, коментира механик във видеото, публикувано и в Twitter, след като развива капака на апарата.

И тук веднага изниква въпросът – дали червените капаци на спирачните апарати не са просто оптичен тунинг, който има за цел да скрие реалната техника?

У хората в онлайн магазина за авточасти откритието оставя неприятно усещане. Собственикът се чувства „измамен“ – защото на уебсайта на Tesla изрично е упоменато, че част от подобренията на Model Y Performance са и Performance-спирачки. „Плащате за ъпгрейд и не го получавате. За мен цветът не е ъпгрейд, да не говорим за подобрени характеристики.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин