Ето как Tesla автоматично предотврати катастрофа (ВИДЕО)

2812
2016

В Холандия Model Х не беше замесен във верижна катастрофа благодарение на електронните си системи

Стига критика – след няколко инцидента с автомобили Tesla, управлявани от автопилот, в Интернет се появи клип, демонстриращ ползата от електронния асистент в автомобила. На видеото, заснето с регистратор на предното стъкло, се вижда как движещ се пред електромобила Opel Corsa не успява да спре и се удря в SUV-а пред себе си. Малкият автомобил така успява да „уцели“ по-тежката машина отпред, че тя дори се обръща!
В Twitter шофьорът на Tesla-та споделя, че след инцидента няма пострадали – и което е по-важното, че управляваното от него превозно средство е започнало да спира само още преди водачът да натисне спирачката.

Всъщност адекватната реакция на гордостта на Елън Мъск в голяма степен се дължи на последния ъпдейт на софтуера – 8.0. Благодарение на обновяването радарът при Model S и Model X функционира така, че да „вижда“ две коли напред, а не само тази пред вас, използвайки „пролуки“ отстрани и отдолу. От видеото дори се чува и звуковото предупреждение на системата – и в първия момент човек решава, че е станала грешка, но секунда по-късно осъзнава колко правилно е реагирал автомобилът. И макар че у нас все още няма много електромобили на Tesla, видеото може да послужи за поука на онези, които не спазват дистанция – защото именно тя им осигурява повече време за спиране, както и по-добра видимост далеч напред.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин