Ето как функционира хибридната система на Renault Scenic

Французите въвеждат първата в света 48-волтова хибридна система, творение на Continental

0111
2016

Continental електрифицира дизеловия модел на новите Renault Scénic и Grand Scénic. За първи път в света, германците ще въведат 48-волтова хибридна система в серийно производство за един от големите автомобилни концерни. Вместо конвенционалния стартов генератор, системата използва електрически мотор с постояннотокова средна мощност от 6 киловата и моментна 10 кВт, който задвижва коляновия вал на двигателя чрез ремък.

От 2013 г. инженерите на Continental работят заедно с Renault върху хибридна задвижваща система за среден клас автомобили. За да постигнат най-добри резултати в икономичността, партньорите използват нисковолтова хибридна технология, която работи при 48 волта. Този подход се отличава от по-скъпата високоволтова технология, която работи при 300 до 400 волта и обикновено е използвана в хибридните автомобили. 48-волтовата система реализира значителни икономии и с нея Renault се стреми към комбиниран разход от 3,5 литра дизел на 100 км и още по-ниски от настоящите 92 г/км емисии на въглероден диоксид, което е най-доброто постижение в класа.

Според Continental, пазарът на 48-волтови хибридни системи ще има значителен растеж през следващите години като компанията очаква през 2025 г. приблизително всеки пети автомобил в света да ползва такава система. 48-волтовото решение на Continental може да бъде сравнително лесно комбинирано с вече съществуващите двигатели с вътрешно горене, защото тя не изисква повече пространство от конвенционалния стартер генератор. Това е постигнато чрез висок коефициент на мощност спрямо размера на електрическия мотор, който не съдържа редки минерали. Това, от една страна, е постигнато с водно охлаждане на статора и от високата ефективност на индукционния двигател, от друга. За да икономисват пространство, инверторът, който преобразува подавания от батерията прав ток в променлив, необходим за работата на системата, е интегриран в корпуса на двигателя.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин