Ето как функционира новото поколение адаптивен круиз контрол за Astra

1412
2016

Opel представя най-новото технологично поколение на адаптивния круз контрол АСС (Аdaptive Сruise Сontrol) в компактния сегмент от пазара, внедрявайки новата, използваща данни от радар и видеокамера електронна система за автоматично поддържане на скоростта на движение при версиите на Astra хечбек и Sports Tourer с шестстепенна автоматична трансмисия.

Системата aвтоматично регулира скоростта така, че да позволи плавно следване на превозното средство отпред в съответствие с избраната от водача дистанция. ACC автоматично намалява скоростта при наближаване на по-бавно движещ се отпред автомобил и при необходимост прилага ограничено спирачно усилие. Ако движещото се отпред превозно средство ускори, системата увеличава скоростта на автомобила до предварително избраната скорост. Ако няма близо движещи се отпред автомобили, ACC работи като конвенционален круз контрол, но може да използва и спирачно усилие, за да поддържа предварително зададената скорост при спускане.

На икона в инструменталния клъстер водачът вижда скоростта, избраната дистанция и дали системата е отчела наличие на автомобил отпред.

Последното поколение ACC на Opel използва не само обичайния за конвенционалните системи от този тип радарен сензор, но и фронталната видеокамера на Astra, за да установи наличието на друго превозно средство, движещо се в лентата пред Astra. Системата работи при скорост на движение между 30 и 180 км/ч.

Покриващата пълния скоростен диапазон електронна система за автоматично поддържане на скоростта на движение ACC на Astra е в състояние дори да намали скоростта на автомобила до пълно спиране зад превозното средство отпред и да осигури допълнителна подкрепа за водача например при движение в натоварен трафик или задръстване. Когато автомобилът е спрял до състояние на покой, в рамките на три секунди системата може автоматично да възобнови движението, следвайки автомобила отпред. Водачът може да избере продължаване на движението ръчно с натискане на бутона “SET-/RES+” или на педала на газта, когато автомобилът отпред потегли отново. Ако автомобилът отпред потегли, но водачът не реагира, системата ACC подава визуален и звуков напомнящ сигнал за рестартиране на автомобила. След това системата продължава да следва автомобила отпред (до предварително избраната скорост).

Водачът управлява работата на ACC чрез бутоните на волана, избирайки “близко”, “средно” или “далечно” разстояние за предпочитаната дистанция до движещото се отпред превозно средство. Бутонът “SET-/RES+” служи за контрол на скоростта, докато иконите на блока контролни прибори на арматурното табло подават информация на водача за скоростта, избраната дистанция и дали системата  ACC е установила наличието на движещ се отпред автомобил.

Сиситемата на Astra комбинира информацията от радар и камерата за предното стъкло.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин