Ето го новия Е-клас

На изложението в Детройт Mercedes представя новия Е-клас. Тук ще откриете най-важната информация за неговите двигатели, техника и оборудване

1101
2016

На автосалона в Детройт (11-24 януари) Mercedes показва новия Е-клас. Benz-ът висок клас носи вътрешнозаводското означение W213. В сравнение с предшественика си новият модел притежава удължено с 65 мм междуосие (2939 мм), както и допълнителни 43 мм по отношение на дължината (общо 4,92 м). С късите надвеси на каросерията си новият Е-клас се вписва идеално в дизайнерския стил на С- и S-клас. В зависимост от нивото на оборудване емблемата е монтирана или отгоре на капака (базово и Exclusive), или в радиаторната решетка (Avantgarde и AMG Line). Стартът на продажбите ще бъде даден през април.

Благодарение на връзка с мобилната мрежа новият Е-клас комуникира с други автомобили и получава важни за шофирането данни от външни източници.

Благодарение на връзка с мобилната мрежа новият Е-клас комуникира с други автомобили и получава важни за шофирането данни от външни източници.

XL-дисплеи в кокпита

Интериорът на лимузината от горния клас е израз на истинска техническа революция. Като опция Mercedes предлага дигитален кокпит, който се състои от два 12,3-инчови дисплея, на които се изобразяват скоростомер с много висока резолюция, оборотомер, различни данни за пътуването и за инфотейнмънт системата. По отношение на дизайна шофьорът може да избира между три варианта – Classic, Sport и Progressive. Посредством натискащия и въртящ се превключвател на централната конзола, който разпознава и ръкопис благодарение на тъчскрийн, и не на последно място – чрез тъчпадовете на волана, шофьорът обслужва инфотейнмънт системата.

Електронните помощници

Към най-важните електронни помощници на Е-клас спада Drive Pilot, който не само поддържа дистанцията до автомобила отпред, но и го следва със скорост до 210 км/ч. Освен това интелигентният темпомат разполага и с функция, която позволява на колата автоматично да потегли до 30 секунди, след като тази пред нея е спряла и тръгнала отново. Активен асистент за смяна на лентата ще направи шофирането по многолентови пътища по-лесно, като подпомага водача с леки намеси в кормилното управление. Освен всичко това новият Mercedes предлага активен спирачен асистент с функции за преминаване през кръстовища и автоматично избягване на препятствия. Благодарение на приложение за смартфон Е-клас може да бъде паркиран без човек на шофьорското място.

Кокпитът напомня на S-клас, тук доминират два огромни дисплея.

Кокпитът напомня на S-клас, тук доминират два огромни дисплея.

4-цилиндрови мотори за начало

Да, с W213 ще се завърне и редовият „шестак“. В началото обаче моделът ще бъде предлаган само с два 4-цилиндрови агрегата – бензиновия на Е 200 със 184 к.с. и дизеловия на E 220 d със 195. 220 d трябва да работи изключително нежно и ще предава мощността си на 9-степенен автоматик. В бъдеще Mercedes ще пусне и 6-цилиндров дизел с 258 к.с. и 620 Нм., както и базов дизел със 150 к.с. и 4-цилиндров бензинов мотор с до 245. Топмоторизацията ще бъде „шестакът“ от E 400 4Matic, който мобилизира 333 к.с. и до 480 Нм. Работи се и по Plug-in хибрид (Е 350 е) със системна мощност 279 к.с.

С Drive Pilot Е-клас ще се движи безпроблемно в натоварен трафик.

С Drive Pilot Е-клас ще се движи безпроблемно в натоварен трафик.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин