Ето го новия VW Up!

VW оборудва Up с нов бензинов двигател с 90 к.с., освежава визията и осигурява интелигентна възможност за свързаност. Първите ни впечатления!

0407
2016

Фейслифт за VW Up! Дизайнерите са се развихрили и предлагат значително повече възможности за индивидуализация за най-малкия Volkswagen. И в това няма нищо чудно на фона на натиска от конкурентите като Opel Adam или Peugeot 108. Но най-важната новост е трицилиндровия мотор с работен обем 1 литър. Чрез турбокомпресор инженерите на VW са извлекли от него 90 к.с. и максимален въртящ момент от 160 Нм – които осигуряват скорост 185 км/ч и ускорение до 100 км/ч под 10 секунди. Първите ни впечатления: пъргав, свеж, но за съжаление и леко шумен двигател. И под 2000 об/мин не се случва почти нищо.

Иначе двигателят ръмжи приятно – в типичния за трицилиндровите агрегати стил. Но дългите предавателни числа понижават динамиката в ниските оборотни режими. Това е направено с цел по-висока икономичност. Според VW новият Up ще харчи само 4,4 литра. Но този двигател не е подходящ за водачите, които не обичат да превключват предавките често. В същото време точно смяната им доставя истинско удоволствие – благодарение на късите ходове на скоростния лост.

Прецизно кормилно управление и добре настроено окачване

Тази радост от шофирането се дължи и на прецизното кормилно управление. Up се управлява леко, а благодарение на добрия обзор и компактните си размери може да се вмъкне и най-малките паркоместа. Окачването е настроено добре и осигурява стабилност по курса – независимо дали завоят е прекалено остър или сте попрекалили със скоростта. Up винаги ви дава усещане за абсолютна сигурност.

Промени по предната и задната част

Естествено, фейслифтът включва и леки козметични промени: фаровете са с нова форма и вече са оборудвани с LED дневни светлини, хромираната лайстна на радиаторната решетка придава решителност, Up визуално се доближава до по-големите си роднини Polo и Golf. Новият двигател се разпознава по надписа TSI отзад, както и по допълнителната хромирана лайстна на долния ръб на задния капак. Нови са и задните светлини, а страничните мигачи вече са разположени във външните огледала за обрано виждане.

Смартфон вместо „maps+more“

Повече цветове виждаме и в интериора: клиентите вече могат да избират между 10 различни декорации на арматурното табло. Кокпитът също е модернизиран, моделите „high up“, „cross up“ и „e-up“ се оборудват с дифузно осветление. Освен това: мултифункционален волан и Climatronic (които са ни познати от e-Up). но най-важната новост е разположена отгоре на арматурното табло: системата „maps+more“ е изчезнала, вместо нея собственикът може да монтира личния си смартфон на стойка. Чрез Bluetooth той се свързва с новата радио-система и поема стрийминга на музика, навигацията и осигурява информация за пътуването – чрез специално приложение. Захранването се осигурява от USB – по избор на стойката за смартфона или от средната конзола.

Новост е и опционалната камера за обратно виждане. Материалите вече определено са по-качествени, запазени са единствено частично нетапицираните предни врати, които развалят доброто впечатление – в това отношение Hyundai i10 например е по-добър.

Извод

VW Up най-сетне може да бъде конкурент на готините и пъстри малки автомобили. Със свежите си цветове, интелигентните решения за свързаност и пъргавия двигател Up е подготвен за бъдещето.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин