Естебан Окон се включва в рали „Монте Карло“ с Alpine A110S

2101
2021

На 21 януари пилотът на Alpine F1 Team Естебан Окон ще седне зад волана на Alpine A110S за поредица от специални етапи по време на рали „Монте Карло“

Това е първият път, когато Естебан сяда зад волана на A110S като официален пилот на Alpine F1 Team, както и първото му участие в рали събитие.

Естебан ще премине през два етапа в деня на откриването на 89-тото издание на надпреварата като официален ВИП автомобил, започвайки с тестова отсечка, която да го запознае с особеностите на A110S и уникалните условия на ралито.

Официалният старт на ралито е днес в Гап, Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Естебан ще се включи в SS1, 20,58-километрова отсечка от Сен Дисдие до Корп, и в SS2 между Сен Морис и Сен Боне, 70 минути преди пилотите от WRC, включително сънародниците му Себастиан Ожие, действащия световен шампион, и Пиер-Луи Лубе, който тренира с Естебан по време на зимната пауза.

A110S и французинът ще се отличават на трасето с емблематичната синя разцветка на Alpine и състезателния номер на Окон – #31.

Alpine има пет силни попълнения в клас RGT на тазседмичното Rallye Monte-Carlo с Седрик Робер, Емануел Гигу, Филип Бафон, Пиер Рагес и Рафаел Астие, всички пилотиращи автомобили Alpine A110 Rally.

Alpine на „Монте Карло“

Марката Alpine е родена от рали спорта. Тя произтича от ранния състезателен успех на създателя си, Жан Ределе, в Европа и най-вече в Coupe des Alpes, легендарно планинско рали, базирано в Алпите, което тества както човека, така и машината. До 1954 г. автомобилната марка Alpine е вече факт.

A110 среща невиждан успех на рали сцената през 60-те години. През 1969 г. Жан Винатие и Жан-Франсоа Якоб завършват на трето място в Rallye Monte-Carlo, а година по-късно Жан-Пиер Никола и Клод Руре повтарят същия подвиг. През 1971 г. Ове Андерсон извоюва първата победа на Alpine в Монте-Карло.

Световният рали шампионат (WRC) започва първия си сезон с Rallye Monte-Carlo през януари 1973 г. A110 доминира състезанието и Alpine триумфира на трите първи места

с Жан-Клод Андруе и Мишел Пети, Ове Андерсон и Жан Тод, и Жан-Пиер Никола и Мишел Виал на подиума. През 1973 г. Alpine печели титлата при конструкторите с тотал от 74 точки.

Три участия на рали „Монте Карло“ записва легендата Илия Чубриков. Феновете на родния автомобилизъм винаги ще го помнят с жълто-черния Bulgaralpine, който по-късно е пуснат и като играчка в чест на българския екипаж.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин