AUTO BILD България / Елинор версия 2.0

Елинор версия 2.0

Shelby Mustang GT500 е един от най-известните филмови автомобили. Сега Елинор дебютира в римейк версия за 2016-а


11
апр.
2016

Елинор е един от най-известните автомобили във филмовата история. Shelby GT500 от филма „Да изчезнеш за 60 секунди” е възкръснал благодарение на тунинг специалистите от Westside Cars. Те превръщат Ford Mustang от 1967 г. в модерен кабриолет Елинор.

Визията се осигурява от бодикит

Всички характерни черти на колата от филма са запазени: това са боята антрацит металик с матово черни състезателни ивици, т.нар. Sidepipes и издутият преден капак, който издава къде се намира блокът на двигателя. За достоверния външен вид на колата се грижи бодикит, който променя цялостната форма на каросерията на машината от 1967 г. Отвътре откриваме хром, стомана и черна кожа. За разлика от образеца във филма, колата на Westside Cars е оборудвана с модерни рали седалки. Частите за опора на гърба се наклоняват лек назад, страничните части дават добра опора за тяло – и така човек може да пътува и на по-дълги разстояния.

Елинор с регистрация

Материалите правят впечатление на благородни. Инструментите по таблото идват от серийния Mustang, който хората на Westside Cars са купили и модифицирали специално за свой клиент. Циферблатите са променени, скоростмерът показва км/ч, а не мили в час и Елинор има регистрация за движение по обществената пътна мрежа. Въпреки че всичко изглежда серийно, в действителност много елементи са дошли като тунинг части от Shelby – напр. малкият оборотомер между скоростомера и уреда за налягане на маслото или „врътката” (за настройка на сервоуправлението) под ключалката за запалване.

Тунинг с ръчна трансмисия

Всичко е голямо – типично за Елинор и други „американци” – най-вече такова впечатление прави воланът. Заводски Mustang-ът от 1967 г. е с автоматична трансмисия, но при колата на Westsider Cars е “израснал” лост за смяна на предавките на „импланитираната” 5-степенна скоростна кутия. По средата в кокпита откриваме дюзите за вентилацията и копчетата за управление на поставения от тунинг майсторите климатик. Въпреки че като радиото изглежда като „пратеник” от 1967 г., то може значително повече – например да приема USB-памет и да се свързва със смартфон.

V8 с 500 к.с.

Атрактивна почти колкото кокпита е панорамата, която се разкрива пред него: под „извивките” на капака на двигателя се крие 6,6-литров V8 с 500 к.с. Благодарение на него Mustang развива 240 км/ч. За да пренася огромната си мощност сигурно върху пътя, колата е оборудване с регулируемо по височина спортно окачване вместо с листови ресори, както и със спирачки Willwood. Проектът за тунинг на Mustang-а от 1967 г. е продължил цели три години, а стойността на модификациите заедно с труда излиза между 80 и 180 хил. евро.

Извод

Westside Cars доведе Елинор в 2016 г.: в колата човек се чувства като героя на Никълъс Кейдж от култовата лента „Да изчезнеш за 60 секунди”, но вътре човек разполага с климатична инсталация и дори с модерно радио. Естествено, и цената съответства на ексклузивния характер на колата.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин