Електромобил-мечта Peugeot с 680 к.с., който изминава 800 км с едно зареждане

0601
2023

„Това е ново начало“, подчертават хората от Peugeot и представят визията си за автомобилното бъдеще на Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас. Там дебютира прототипът Inception Concept, дълъг 5 метра, висок само 1,35 метра, базиран на платформата „BEV-by-Design“, която ще бъде използвана за всички нови електромобили на марката след 2023 г. Самият Inception обаче ще влезе в серийно производство чак през 2025 г.

Тепърва ще разберем колко от амбициозните идеи, вложени в концепцията, ще бъдат запазени за заводската модификация. Например, предната решетка на прототипа се състои от голямо парче стъкло, в което е интегриран не само светлинният подпис, но и много сензори. Задната част следва подписа на предната. Благодарение на два слоя стъкло, тук ноктите на звяра сякаш проникват навътре в автомобила.

Екрани във вратите

Във външните части на вратите са интегрирани извити екрани, които благодарение на изкуствен интелект (AI) могат да разпознават водача и да задействат предварително дефинираните от него настройки за комфорт или да комуникират с минувачите. Освен това системата предоставя и информация за нивото на заряд на батерията с капацитет 100 кВтч.

Светлинният подпис е интегриран в двата слоя стъкло отпред и отзад, което придава уникален вид на автомобила.

По данни на Peugeot тя ще позволява да бъдат изминат 800 километра с едно зареждане, което се равнява горе-долу на разстоянието от Брюксел до Берлин. Благодарение на 800-волтовата архитектура Inception може да зареди енергия за 30 километра само в рамките на една минута, а за пет минути – за 150. Освен това машината поддържа и индукционно зареждане.

Системата Hypersquare

Два електрически мотора, монтирани на предната и задната ос, се грижат задвижването. Общата мощност, която те генерират, е 680 к.с. (500 кВт.). Тя позволява  и ускорява Inception от място до 100 км/ч само за три секунди.

Силуетът на Inception Concept напомня на дива котка.

В интериора на практика няма табло, няма и конвенционални уреди пред водача. Така наречената система Hypersquare, чийто основен компонент е информационно-развлекателен екран с 360-градусов дисплей, осигурява комуникацията с пътниците. Воланът, поне във формата, която познаваме до момента, е заменен от steer-by-wire технология. Иновативната система позволява шофьорът да управлява автомобила като в компютърна игра. Но ако той е изморен или просто иска да „разцъква“ в социалните мрежи, съществува възможност „рулят“ да бъде прибран и да отвори още повече място.

Inception Concept оставя конвенционалния волан в историята.

Стъклени повърхности като при NASA

Благодарение на огромните стъклени повърхности с обща площ 7,5 квадратни метра и новите седалки, които се адаптират към формата на телата на пътниците, трябва да бъде създадено непознато до момента усещане за пространство в купето. Peugeot вече не си поставя за цел да изгради място за водача, а да го интегрира в своеобразен хол на колела.

За да бъдат поддържани нормални температурите във вътрешността на автомобила, стъклените повърхности са подложени на мултихромна обработка. За тях е използвана технология на NASA, при която върху стъклото се нанасят метални оксиди, което гарантира, че то ще отразява жълтите тонове и ще поглъща сините. Същото нещо се случва и с козирките на шлемовете на астронавтите.

Peugeot обещава седалки, осигуряващи комфорт, в който да се „потопиш“.

Извод

Прототипът Peugeot Inception Concept е повече от впечатляващ. Надали обаче повечето иновации (напр. стъклените повърхности и „комуникиращите“ врати) ще бъдат запазени за серийното производство.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин