Електромобилът с гени на прахосмукачка!

Производителят на прахосмукачки Джеймс Дайсън ще инвестира 2,3 млрд. евро в „радикално различен“ електромобил. Електродвигателят вече е готов, а продажбите трябва да стартират през 2020 г.


1
окт.
2017

Известната преди всичко с производството на прахосмукачки британска компания Dyson работи по електромобил, който трябва да бъде пуснат в продажба през 2020 г. Машината щяла да бъде „радикално различна“ в сравнение с днешните модели, казва основателят на фирмата Джеймс Дайсън пред Guardian без да разкрива повече детайли. Прототип все още не е направен, но електромоторът вече е готов. Освен това Dyson проектира батерии, които трябва да бъдат значително по-ефективни от актуалните. „Dyson започна да работи по електромобил, който трябва да се появи на пазара през 2020“, се казва в прескомюнике на Джеймс Дайсън. Допълнителни детайли не са разкрити заради голямата конкуренция в бранша.

Досега Dyson е правил вентилатори и сешоари за коса, а сега иска да вложи технологиите и в други области. Компанията обаче има амбиции при развитието на екотехнологии от дълги години: още в началото на 90-те тя създава система за пречистване на отработените газове при дизелите, но никой автомобилен производител не пожелава да я имплементира. Днес темата за замърсяването на въздуха е още по-актуална и този път Dyson иска да реши проблема „в корена му“ и да направи превозно средство, което е по-безвредно за околната среда.

400 служители, инвестиция 2 млрд. паунда

В проекта Dyson ще инвестира 2 млрд. паунда (около 4,6 млн. лева). Над 400 души, сред които някои от най-добрите инженери на компанията и специалисти от автомобилния бранш ще се заемат със задачата, за която Dyson „агресивно“ набира нови кадри. 70-годишният Дайсън казва пред Guardian, че по всяка вероятност електрическата кола ще бъде произвеждана в Азия – нищо, че ще бъде разработена във Великобритания. „Ще правим колата там, където ще правим и батериите.“ Дайсън смята, че в Изтока ще има голям пазар за машината. Автомобилът нямало да бъде евтин, заявява Дайсън – но не назовава точната цена.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >